Svätomartinská hus

Hodnotenie receptu
(30 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 1 hus
  • soľ
  • celá rasca

Hus umyte, osušte a môžete aj opatrne opáliť zabudnuté zvyšky brk. Zvnútra aj zvonku ochuťte soľou a rascou. Dajte do veľkého pekáča s vekom. V chlade nechajte uležať do druhého dňa. Mäso sa bude ľahko marinovať, tým sa prevonia a skrehne.

Pred samotným pečením nechajte svätomartinskú hus odpočinúť v izbovej teplote, aby mäso neprechádzalo veľkými teplotnými rozdielmi. Vložte do rúry predhriatej na 120 °C.  Podľa veľkosti husi pečte zhruba 6 až 7 hodín. V priebehu pečenia pekáč neotvárajte! Nemusíte sa báť, nepripáli sa, pretože pustí naozaj dosť tuku. Až po zhruba piatich hodinách môžete hus skontrolovať a poliať hus výpekom. Dopečte ešte hodinu. Potom veko odklopte, opäť hus polejte výpekom a teplotu zvýšte na 200 °C. Dopekajte asi 15 minút, aby bola koža pekne chrumkavá.

Podávajte s knedľou a kapustou.


Mohlo by sa vám hodiť: Stále si nie ste istí, ako dlho piecť hus, aby bola čo najlepšia? Všeobecne sa dá povedať, že čím pomalšie budete hus piecť, tým šťavnatejšie bude. A hlavne neotvárať rúru, nekontrolovať a neprepichovať mäso. Snažte sa hus ignorovať.


Menu odporúčame doplniť:

 

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu