Svätomartinské rožteky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 50 g práškového cukru  
 
Orechová plnka
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžice cukru

POSTUP

V mise vymiešajte hladkú múku, maslo izbovej teploty, biely jogurt a práškový cukor. Vypracujte cesto, ktoré dajte na 2 hodiny odležať do chladničky.  

Medzi tým, ako je cesto v chladničke, si pripravte orechovú plnku. Nasekané orechy dajte do rajničky, pridajte mlieko a cukor. Zmes priveďte do varu a chvíľu povarte. Potom odstavte z platne a nechajte vychladnúť.  

Hneď ako máte orechovú zmes vychladnutú a cesto je odležané, môžete sa pustiť do rožtekov. Cesto si rozdeľte na štyri diely a z každého dielu cesta vyvaľkajte okrúhlu placku s hrúbkou asi 5 mm.  

Okrúhlu placku rozdeľte na 8 trojuholníkov (ako pizzu) a na každý diel dajte k širokému koncu asi väčšiu lyžičku orechovej plnky. Potom rožtek od orechovej plnky zrolujte a zľahka zahnite do tvaru rožteka.  

Hotové rožteky dajte na plech s papierom na pečenie a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C 20 minút. Po upečení dajte rožteky vychladnúť.

Pri servírovaní poprášte práškovým cukrom.

Ďalšie recepty ku káve

Strúhaný koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Strúhaný koláč

Jahodová bublanina

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Jahodová bublanina

Sladký tekvicový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Sladký tekvicový koláč