Smotanová torta

Hodnotenie receptu
(41 hlasov)
Recept poslal/a
Soľnička


Ingrediencie

Suroviny na korpus:

  • 8 vajec
  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 240 g krupicového cukru
  • 8 lyžíc oleja
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Suroviny na krém:

  • 3 – 4 tégliky mascarpone
  • 3 smotany na šľahanie
  • cukor podľa chuti
  • stužovač šľahačky
  • ovocie

Korpus na tortu
Základom každej torty je dobrý korpus. A práve jeho prípravou začneme.
Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Potom postupne a pomaly zašľaháme striedavo žĺtky a olej.
Obe múky zmiešame s práškom do pečiva, preosejeme a po častiach opatrne vmiešame do bielkového základu.
Cesto na korpus vlejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno a boky formy vyložíme papierom na pečenie. Ako na to? Tortovú formu je dobré zľahka vymastiť tukom, aby sa na ňu papier nalepil a pekne držal. Na dno si vystrihneme koliesko s priemerom vnútorného obvodu formy. Na boky si vystrihneme dva dlhé pásy, ktoré budú o niečo širšie, ako je výška formy, a „nalepíme“ ich na vnútornú stranu formy.
Pečieme cca 50 – 60 minút v multifunkčnej rúre na 180 stupňoch. V priebehu pečenia zakryjeme alobalom, aby sa korpus na povrchu nespálil. Aby sme mali istotu, že je korpus upečený, urobíme špajľový test. Ak sa bude cesto lepiť, ešte chvíľu pečieme.
Po upečení necháme korpus úplne vychladnúť. Ideálne je upiecť si ho deň dopredu.

Krém z mascarpone a šľahačky
Príprava krému je viac ako ľahká. Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s cukrom a stužovačom do polotuha. Potom pridáme mascarpone a ešte chvíľu šľaháme na hladký hustý krém.

Zostavenie torty
Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne prerežeme, prípadne zrežeme vypuklý vrch, a postupne potrieme krémom. Na krém navrstvíme ovocie (maliny, jahody, čučoriedky – záleží, čo máte poruke, a hlavne podľa vašej chute). Nakoniec tortu potrieme krémom dookola, zahladíme a dáme stuhnúť do chladničky. Keď bude torta stuhnutá, ozdobíme ju kvetinami. Fantázii sa medze nekladú – použite pokojne aj ovocie, čokoládu.

TIP: Na efekt môžete vrchnú časť torty potrieť čokoládovým krémom a posypať kakaom.


ODPORÚČAME:
Odporúčame v dTeste ocenenú rúru VT 101 BW, ktorá má dvojité sklo, o ktorej sa deti nepopália. Veľmi priaznivá cena 199 €.
▷ Nájdite svojho najbližšieho predajcu MORA

Ďalšie recepty na torty

Nepečená jahodová torta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Nepečená jahodová torta

Nepečená piškótová torta s ovocím

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Nepečená piškótová torta s ovocím

Jahodový cheesecake

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Jahodový cheesecake

Vianočná perníčková torta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Vianočná perníčková torta

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu