Kysnutá a dokonale nadýchaná. Reč je o domácej pizzi na plech pre celú rodinu.
Pizza, tá najväčšia talianska klasika. Poďte si ju dnes pripraviť s nami. Prichystali sme pre vás ten najlepší recept na kysnuté cesto na skvelú pizzu, ktorá vám rozvonia celý byt.
Najprv si pripravte kvások do vysokej nádoby z ½ kocky droždia, 1 lyžice rozpusteného medu a 240 ml vlažnej až teplej vody. Zľahka premiešajte, prikryte vysokú nádobu utierkou a nechajte kvások vzísť (bublať).
Do veľkej misy nasypte hladkú múku, soľ, olivový olej a hotový kvások. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto.
Bochník cesta poprášte múkou a dajte kysnúť na teplé miesto pod utierku.
Kým vám cesto vykysne, nakrájajte si kuracie prsia na malé kúsky, osoľte ich a predsmažte na panvici.
Nakrájajte paradajku a mozzarellu na tenké plátky a slaninu na prúžky.
Z vykysnutého cesta si pomocou valčeka alebo rukami vytvarujte pizzu. Aby sa vám do pizze nedostala paradajková náplň, potrite ju zľahučka olivovým olejom, ktorý cesto dokonale ochráni.
Paradajkové kúsky v paradajkovej omáčke s prídavkom domáceho kečupu osoľte, ochuťte sušeným oreganom a vyšľahajte s jedným vajíčkom. Vytvorenú zmes naneste na pizzu.
Na paradajkovú zmes teraz ukladajte plátky mozzarelly, plátky paradajky, predsmažené kuracie kúsky, lístky baby špenátu, tenké plátky slaniny a olivy.
Pizzu dajte piecť pri 230 stupňoch C na 15 minút – alebo kým okraje nezozlatnú.
Tipy a rady na záver
Kysnuté cesto môžete nechať kysnúť aj v rúre. Nastavte si rúru na 30 – 35 stupňov a za pol hodinky budete mať cesto krásne vykysnuté. Namiesto baby špenátu môžete použiť na pizzu tradičnú čerstvú bazalku.