Domáca pizza na plech

Hodnotenie receptu
(62 hlasov)
Doba přípravy
3 h

Ingrediencie

Najlepšie kysnuté pizza cesto:
  • 360 g hladkej múky
  • 240 ml teplej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 lyžica rozpusteného alebo tekutého medu
Na pizzu:
  • 200 g kuracích kúskov
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g paradajkových kúskov v paradajkovej omáčke
  • 2 lyžice domáceho kečupu
  • 1 vajce
  • olivy
  • baby špenát 
  • 1 veľká paradajka
  • sušené oregano
  • soľ
  • 50 g slaniny
Čas prípravy/pečenia: 45 minút
  • 30 minút príprava
  • 15 minút pečenie
  • 30 minút je čas kysnutia
Náročnosť varenia/pečenia:
  • jednoduché
Počet porcií:
  • 4 porcie  

Kysnutá a dokonale nadýchaná. Reč je o domácej pizzi na plech pre celú rodinu.

  1. Pripravte si kysnuté cesto. Pripravené cesto poprášte múkou a nechajte ho kysnúť v teple pod utierkou.
  2. Predsmažte si na panvici kúsky z kuracích pŕs a nakrájajte si paradajku a mozzarellu na plátky. Slaninu nakrájajte na tenké prúžky.
  3. Z vykysnutého cesta si vytvarujte rukami pizzu, potrite ju zľahka olivovým olejom, pridajte na ňu vyšľahanú osolenú paradajkovú zmes s oreganom a vajcom a ostatné ingrediencie pridajte rovnomerne navrch.
  4. Pripravenú pizzu dajte piecť na 15 minút do rúry.

Pizza, tá najväčšia talianska klasika. Poďte si ju dnes pripraviť s nami. Prichystali sme pre vás ten najlepší recept na kysnuté cesto na skvelú pizzu, ktorá vám rozvonia celý byt.

Najprv si pripravte kvások do vysokej nádoby z ½ kocky droždia, 1 lyžice rozpusteného medu a 240 ml vlažnej až teplej vody. Zľahka premiešajte, prikryte vysokú nádobu utierkou a nechajte kvások vzísť (bublať).

Do veľkej misy nasypte hladkú múku, soľ, olivový olej a hotový kvások. Vareškou alebo robotom spracujte na cesto.

Bochník cesta poprášte múkou a dajte kysnúť na teplé miesto pod utierku.

Kým vám cesto vykysne, nakrájajte si kuracie prsia na malé kúsky, osoľte ich a predsmažte na panvici.

Nakrájajte paradajku a mozzarellu na tenké plátky a slaninu na prúžky.

Z vykysnutého cesta si pomocou valčeka alebo rukami vytvarujte pizzu. Aby sa vám do pizze nedostala paradajková náplň, potrite ju zľahučka olivovým olejom, ktorý cesto dokonale ochráni.

Paradajkové kúsky v paradajkovej omáčke s prídavkom domáceho kečupu osoľte, ochuťte sušeným oreganom a vyšľahajte s jedným vajíčkom. Vytvorenú zmes naneste na pizzu.

Na paradajkovú zmes teraz ukladajte plátky mozzarelly, plátky paradajky, predsmažené kuracie kúsky, lístky baby špenátu, tenké plátky slaniny a olivy.

Pizzu dajte piecť pri 230 stupňoch C na 15 minút – alebo kým okraje nezozlatnú.   

Tipy a rady na záver

Kysnuté cesto môžete nechať kysnúť aj v rúre. Nastavte si rúru na 30 – 35 stupňov a za pol hodinky budete mať cesto krásne vykysnuté. Namiesto baby špenátu môžete použiť na pizzu tradičnú čerstvú bazalku.

Ďalšie recepty talianskej kuchyne