Tradičná sviečková na smotane

Hodnotenie receptu
(30 hlasov)

Ingrediencie

  • 700 g hovädzieho zadného mäsa (ideálne je, ak je vyzreté)
  • 150 g slaniny
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 veľké mrkvy
  • 2 veľké petržleny
  • 1/2 stredne veľkého zeleru
  • guľôčky nového korenia
  • guľôčky čierneho korenia
  • 3 lyžice cukru krupice
  • ocot
  • hovädzí vývar
  • 350 ml smotany na varenie alebo smotany na šľahanie
  • hladká múka a kúsok masla na zápražku (cca 30 g z každého)
  • kúsok masti na opečenie mäsa

POSTUP:

Najprv si pripravte slaninu. Tú nakrájajte na hranolčeky hrubé asi 1 cm, z celej dĺžky slaniny. Slaninu dajte na dve hodiny do mrazničky. Stuhne a bude sa s ňou lepšie pracovať. Ak máte kratšie hranolčeky slaniny, tak ju do mäsa vpichnite z oboch strán, kto má slaninu dosť dlhú, stačí z jednej strany. Ostrým úzkym nožom urobte do mäsa dieru a do nej dajte hranolček slaniny. Mäso pevne stiahnite špagátikom.

Pripravte si panvicu alebo liatinový hrniec, v ktorom budete sviečkovú piecť. Rúru predhrejte na 180 °C. Do panvice alebo hrnca dajte rozohriať masť. Môžete pridať aj kúsok slaniny nakrájaný na kocky. Mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte a dajte opiecť. Medzitým si oškrabte zeleninu, nakrájajte na drobné kocky. Opečené mäso vyberte z panvice alebo pekáča a dajte bokom. Namiesto neho vsypte zeleninu, okrem cibule. Opekajte pekne dozlatista. Strážte, aby sa vám zelenina nepripiekla. Až bude pekne dozlatista, pridajte cibuľu. Premiešajte a dozlatista opečte aj cibuľu. Dajte pozor, aby sa vám zelenina v pekáči nepripiekla. Keď bude pekne zlatistá, posypte ju cukrom a miešajte asi dve minúty. Pridajte ocot. Nechajte sprudka vyvariť, vráťte do pekáča mäso a zalejte vývarom. Pridajte celé korenie (asi 7 guľôčok korenia a 7 guľôčok nového korenia, kto chce, môže pridať ešte jeden bobkový list). Náš tip? Zaviažte korenie do gázy, nemusíte ho potom v omáčke hľadať. Priklopte
pokrievkou a dajte do rúry. Mäso pečte asi dve hodiny. Občas ho otočte. Hotové mäso bude mäkké a šťavnaté.
Hotové mäso zabaľte do alobalu. Rúru vypnite a mäso v alobale do nej vložte.

Dokončte si omáčku. Vyberte z omáčky korenie. Tyčovým mixérom rozmixujte najemno. Pridajte smotanu. V
malom hrnci si rozohrejte maslo, vsypte naň múku a vymiešajte zápražku. Tú rozmiešajte v omáčke. Omáčku ešte 15 až 20 minút prevarte.

Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou a domácimi kysnutými knedľami.


ODPORÚČAME:

Nielen na hladkú sviečkovú sa vám bude hodiť tyčový mixér MORA s bohatým príslušenstvom, ktoré doma nahradí hneď niekoľko pomocníkov.

 

Ďalšie recepty s koreňovou zeleninou

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu