POSTUP:
Najprv si pripravte slaninu. Tú nakrájajte na hranolčeky hrubé asi 1 cm, z celej dĺžky slaniny. Slaninu dajte na dve hodiny do mrazničky. Stuhne a bude sa s ňou lepšie pracovať. Ak máte kratšie hranolčeky slaniny, tak ju do mäsa vpichnite z oboch strán, kto má slaninu dosť dlhú, stačí z jednej strany. Ostrým úzkym nožom urobte do mäsa dieru a do nej dajte hranolček slaniny. Mäso pevne stiahnite špagátikom.
Pripravte si panvicu alebo liatinový hrniec, v ktorom budete sviečkovú piecť. Rúru predhrejte na 180 °C. Do panvice alebo hrnca dajte rozohriať masť. Môžete pridať aj kúsok slaniny nakrájaný na kocky. Mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte a dajte opiecť. Medzitým si oškrabte zeleninu, nakrájajte na drobné kocky. Opečené mäso vyberte z panvice alebo pekáča a dajte bokom. Namiesto neho vsypte zeleninu, okrem cibule. Opekajte pekne dozlatista. Strážte, aby sa vám zelenina nepripiekla. Až bude pekne dozlatista, pridajte cibuľu. Premiešajte a dozlatista opečte aj cibuľu. Dajte pozor, aby sa vám zelenina v pekáči nepripiekla. Keď bude pekne zlatistá, posypte ju cukrom a miešajte asi dve minúty. Pridajte ocot. Nechajte sprudka vyvariť, vráťte do pekáča mäso a zalejte vývarom. Pridajte celé korenie (asi 7 guľôčok korenia a 7 guľôčok nového korenia, kto chce, môže pridať ešte jeden bobkový list). Náš tip? Zaviažte korenie do gázy, nemusíte ho potom v omáčke hľadať. Priklopte
pokrievkou a dajte do rúry. Mäso pečte asi dve hodiny. Občas ho otočte. Hotové mäso bude mäkké a šťavnaté.
Hotové mäso zabaľte do alobalu. Rúru vypnite a mäso v alobale do nej vložte.
Dokončte si omáčku. Vyberte z omáčky korenie. Tyčovým mixérom rozmixujte najemno. Pridajte smotanu. V
malom hrnci si rozohrejte maslo, vsypte naň múku a vymiešajte zápražku. Tú rozmiešajte v omáčke. Omáčku ešte 15 až 20 minút prevarte.
Mäso nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou a domácimi kysnutými knedľami.