Grófkin koláč

Hodnotenie receptu
(4 hlasy)

Ingrediencie

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 250 g masla
  • 4 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 1⁄2 prášku do pečiva
  • 1 kg jabĺk
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 škoricový cukor

POSTUP: (1 plech)

Najprv si pripravte cesto. Zmiešajte múku, cukor, maslo (izbovej teploty) a žĺtky. Poriadne prepracujte cesto v rukách, kým sa vám nezačne krásne spájať do jednej veľkej guli cesta. Približne štvrtinu cesta dajte do chladničky zatuhnúť. Vyložte si plech papierom na pečenie, alebo ho vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Zvyšok cesta vložte na plech, a buď ho valčekom rozvaľkajte po celej ploche, alebo rozprestrite rovnomerne rukou.

Len čo máte cesto nachystané, očistite si jablká a nastrúhajte na strúhadle nahrubo. K jabĺčkam pridajte škoricový cukor a pomleté vlašské orechy. Jablkovú zmes rovnomerne rozprestrite na cesto. Z bielkov vyšľahajte sneh a rozprestrite na jabĺčkovú vrstvu. Z chladničky vyberte stuhnutý kúsok cesta a ten pomocou strúhadla nastrúhajte na koláč ako poslednú vrstvu. Takto pripravený koláč dajte do rúry vyhriatej na 180 °C a nechajte ho tam piecť približne 40 – 50 minút – kým nebude pekne zlatistý.

Ďalšie recepty s jablkami

Jablkový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Jablkový koláč

Domáci kečup z paradajok

Predjedlá, chuťovky

Domáci kečup z paradajok

Ovsená kaša cez noc

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Ovsená kaša cez noc