Domáca kyslá kapusta

Hodnotenie receptu
(12 hlasov)

Ingrediencie

  • 1 kg bielej kapusty
  • 15 g soli

POSTUP:

Kapustu dôkladne očistite a rozkrojte na štvrtiny a vykrojte z neho tvrdú časť hlúbu. Kapustu potom krájajte na veľmi jemno.

Vo veľkej mise zmiešajte kapustu so soľou a poriadne rukami prehneťte a prepracujte tak, aby kapusta začala púšťať šťavu. Len čo začne púšťať šťavu, môžete ju začať tlačiť do nádoby, ktorú si dôkladne umyte. Nádobu môžete použiť špeciálnu na kvasenú zeleninu, alebo obyčajnú zaváraciu fľašu.

Kapustu tlačte do nádoby tak, aby bola ponorená v šťave. V prípade zaváracej fľaše do nej vložte menšiu (takisto dôkladne umytú) fľašu, ktorou stačíte vrstvu kapusty a zaťažkáte napríklad okruhliakmi. Dôležité je, aby všetka kapusta bolo pod hladinou šťavy, ktorá musí mať prístup k vzduchu. Pohár teda nezatvárajte.

Nádobu s kapustou potom uložte na miesto, kde je stála teplota okolo 20 °C do tieňa, a nechajte kvasiť 3 – 5 dní.
Kvasenú kapustu v nádobe dobre uzavrite a vložte do chladničky, kde vydrží 1 – 2 mesiace – aj dlhšie, ak ju naberáte vždy čistou lyžicou alebo vidličkou.

TIP: Kvasiť môžete aj iné druhy zeleniny a skvelé sú aj ich kombinácie. Môžete pridať aj rôzne korenia, ako napríklad rascu alebo čili.


ODPORÚČAME:

Dôkladne umyté poháre pre kvasenie kapusty zaistí umývačka riadu IM 651 s účinnosťou umývania a sušenia "A".

Ďalšie recepty na spracovanie ovocia a zeleniny

Domáci kečup z paradajok

Predjedlá, chuťovky

Domáci kečup z paradajok

Hruškový lekvár pečený v rúre

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Hruškový lekvár pečený v rúre

Pečený džem

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Pečený džem

Slivkové čatní

Predjedlá, chuťovky

Slivkové čatní

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu