Hruškový lekvár pečený v rúre

Dnes vám povieme, ako jednoducho a šikovne uchovať veľkú úrodu hrušiek. Ideálne je podľa nás ich zakonzervovanie. Skúste si s nami dnes pripraviť ten najchutnejší hruškový lekvár. Využiť ho môžete na obľúbené frgále, ako náplň do palaciniek alebo ho jednoducho podávajte na raňajky s čerstvým pečivom.

paní Elly
617 hlasů
Tlačiť Tisknout
/data/images/recepty/motives/132/0c/hruskova-povidla_racept.jpg
Množství
Množstvo:
0,5 kg lekváru
Příprava
Príprava:
90 minút
Náročnost
Náročnosť:
jednoduché

Ingrediencie

Postup

Dnes vám povieme, ako jednoducho a šikovne uchovať veľkú úrodu hrušiek. Ideálne je podľa nás ich zakonzervovanie. Skúste si s nami dnes pripraviť ten najchutnejší hruškový lekvár. Využiť ho môžete na obľúbené frgále, ako náplň do palaciniek alebo ho jednoducho podávajte na raňajky s čerstvým pečivom.

  1. Najprv zbavte hrušky šupiek aj jadrovníkov.
  2. Hrušky nakrájané na mesiačiky vložte do pekáča a polejte octom. Dôkladne premiešajte.
  3. Pekáč s hruškami vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov (keby hrušky mali tendenciu sa pripaľovať, teplotu znížte a udržiavajte na 200 stupňoch) na 30 minút. V tom čase rúru neotvárajte.
  4. Po 30 minútach hrušky posypte 150 g cukru a pečte ďalších 20 minút.
  5. Po 20 minútach pridajte druhú polovicu (t. j. ďalších 150 g) cukru a pečte ešte 20 minút.
  6. Po upečení pridajte mletú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok aj pomleté (roztlčené) klinčeky. Premiešajte a všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na konzistenciu lekváru.
  7. Pokiaľ by sa vám azda zdal lekvár ešte príliš vodnatý, neľakajte sa a vložte ho ešte na chvíľu do rúry.
  8. Ešte horúci lekvár plňte do čistých pohárov, dobre zaviečkujte a otočte dnom hore. Nechajte ho takto vychladnúť.

Pripravte si väčší pekáčik a 2 kg ideálne tvrdších hrušiek. Všetky hrušky zbavte šupiek a jadrovníkov a nakrájajte ich na mesiačiky alebo malé kúsky. Kúsky vložte do pripraveného pekáča a polejte ich octom. Hrušky s octom dôkladne premiešajte.

Pekáč s hruškami a octom vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov (keby hrušky mali tendenciu sa pripaľovať, teplotu znížte a udržiavajte na 200 – 210 stupňoch C) na 30 minút. V tom čase rúru neotvárajte!

Po 30 minútach hrušky posypte 150 g cukru a pečte ďalších 20 minút.

Po 20 minútach pridajte druhú polovicu (t. j. ďalších 150 g) cukru a pečte ešte 20 minút.

Po upečení jednoducho pridajte mletú škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok aj pomleté (roztlčené) klinčeky. Dobre všetko premiešajte a všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom na konzistenciu lekváru.

Pokiaľ by sa vám azda zdal lekvár ešte príliš vodnatý, neľakajte sa a vložte ho ešte na chvíľu do rúry.

Ešte horúci lekvár plňte do čistých pohárov (ideálne nahriatych, nie studených), dobre zaviečkujte a otočte dnom hore. Nechajte ho takto vychladnúť. Dobrú chuť!

Tipy a rady na záver

Na lekvár môžete využiť aj hrušky mäkké a prezreté. Variť ich môžete so šupkou a v samom závere ich môžete precediť. Niekomu lekvár chutí aj rozmixovaný so šupkou. :) Rovnako ako hrušky môžete týmto spôsobom spracovať jablká alebo slivky. Uvarený a konzervovaný lekvár vám vydrží od neskorého leta do konca zimy. Môžete si uvariť peknú zásobu. :)

Podobné recepty

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu