Hruškový lekvár pečený v rúre

Hodnotenie receptu
(16 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 2 kg očistených hrušiek
  • 300 g cukru krupice
  • 1 lyžička škorice
  • 3 klinčeky
  • 2 lyžice octu

Hrušky zbavíme jadrovníkov a pokrájame na menšie kúsky.  Ak je šupka príliš tuhá, je nutné hrušky aj olúpať. 

Nakrájané hrušky vložíme do pekáčika, pokvapkáme octom, premiešame a vložíme do rúry predhriatej na 200 – 220 stupňov. Pečieme približne 30 minút. Počas pečenia NEMIEŠAME!

Po pol hodine na hrušky nasypeme polovicu cukru a znovu pečieme.  Po 20 minútach prisypeme zvyšok cukru a pečieme ďalších 20 minút.

Po upečení pridáme mletú škoricu a roztlčený klinček.  Všetko premiešame a rozmixujeme ponorným mixérom do požadovanej konzistencie.

Ak budú rozmixované hrušky príliš vodnaté, ničoho sa neľakajte a vložte ešte na chvíľu do rúry.

Horúci lekvár naplňte do čistých pohárov, zaviečkujte a otočte dnom hore.

 

Hruškový lekvár tradične patrí na obľúbené valašskej frgály. Z nášho receptáre ich využijete na:

Ďalšie recepty na spracovanie ovocia a zeleniny

Domáca kyslá kapusta

Šaláty, zelenina

Domáca kyslá kapusta

Domáci kečup z paradajok

Predjedlá, chuťovky

Domáci kečup z paradajok

Pečený džem

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Pečený džem

Slivkové čatní

Predjedlá, chuťovky

Slivkové čatní