Hrušky zbavíme jadrovníkov a pokrájame na menšie kúsky. Ak je šupka príliš tuhá, je nutné hrušky aj olúpať.
Nakrájané hrušky vložíme do pekáčika, pokvapkáme octom, premiešame a vložíme do rúry predhriatej na 200 – 220 stupňov. Pečieme približne 30 minút. Počas pečenia NEMIEŠAME!
Po pol hodine na hrušky nasypeme polovicu cukru a znovu pečieme. Po 20 minútach prisypeme zvyšok cukru a pečieme ďalších 20 minút.
Po upečení pridáme mletú škoricu a roztlčený klinček. Všetko premiešame a rozmixujeme ponorným mixérom do požadovanej konzistencie.
Ak budú rozmixované hrušky príliš vodnaté, ničoho sa neľakajte a vložte ešte na chvíľu do rúry.
Horúci lekvár naplňte do čistých pohárov, zaviečkujte a otočte dnom hore.
Hruškový lekvár tradične patrí na obľúbené valašskej frgály. Z nášho receptáre ich využijete na: