Pečený džem

Hodnotenie receptu
(16 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 2kg ovocia (bez stopiek, bez kôstok), napr. čerešne, jahody, ríbezle, marhule, broskyne, černice, maliny, egreše
  • 500g krupicového cukru
  • 1 lyžica octu
  • 4 lyžice rumu
  • prísady, ktorými chcete džem dochutiť - čokoláda, bylinky, vanilka, alkohol

Pripraviť lahodný džem pečením v teplovzdušnej rúre zvládne úplne každý. Postup je totiž jednoduchý a výsledok rozhodne stojí za to!

Ovocie umyte, osušte. Vyberajte len čerstvé, nepoškodené plody. Odkôstkujte ich, odstopkujte.

Ovocie dajte na pekáč a zalejte octom.

Rúru zapnite na 220 °C. Ak je už predohriata, vložte do nej pekáč s ovocím. Pečte 20 minút.

Vyberte von z rúry, prisypte polovicu cukru a pečte ďalších 15 minút. Nemiešajte!!

Potom vyberte von z rúry, pridajte zvyšok cukru, vybrané prísady a opät nemiešajte. Pečte ďalších 10 minút.

Pekáč vyberte z rúry, pridajte rum a premiešajte. Vrelý džem naplňte do sklenených pohárov, ktoré sú čisté a suché.

Poriadne zatvorte a otočte vrchnákom dole. Nechajte úplne vychladnúť.

 

MOHLO BY SA VÁM HODIŤ: Vhodným pomocníkom je napr. Vstavaná rúra MORA VT 779 BX, u ktorej vďaka dvojitému osvetleniu a výsuvným teleskopickým roštom budete mať svoje výtvory vždy ľahko pod dohľadom. Zapojiť do pečenia môžete aj deti, táto rúra disponuje trojitým sklom dvierok s tepelným deflektorom Cool Door, takže už nehrozí, že by sa o ňu spálili.