Cisársky trhanec

pomlčka
3 hlasov
pomlčka
tlačiť tisk zdieľať sociální sítě
/data/images/recepty/motives/676/b2/cisarsky-trhanec-recept.webp
Množství
Množstvo:
3 trhance
Příprava
Príprava:
35 minút
Náročnost
Náročnosť:
jednoduché

Ingrediencie

šipka

Postup

šipka

Cisársky trhanec je dezert pôvodom z rakúskej kuchyne. U nás by sme povedali, že ide o vyššiu nadýchanú palacinku s pridanými hrozienkami. Cisársky trhanec sa podáva natrhaný na malé kúsky posypané práškovým cukrom. Podáva sa ako hlavný chod alebo dezert. V Rakúsku ho väčšinou dostanete na tanier so slivkovým kompótom alebo slivkovou zaváraninou. My vám ho odporúčame ochutnať s českým brusnicovým džemom. Iste vám bude náramne chutiť.

  1. Hrozienka namočte do rumu.
  2. Do misy nasypte preosiatu múku so soľou. Zamiešajte.
  3. K múke pridajte vaječné žĺtky a mlieko. Metličkou dobre premiešajte.
  4. Z vaječných bielkov vyšľahajte sneh.
  5. Sneh z bielkov po častiach vmiešajte do pripraveného cesta. Cesto na trhanec máte pripravené.
  6. Rozpusťte maslo na panvici.
  7. 1/3 cesta vylejte rovnomerne na panvicu a posypte ju hrozienkami.
  8. Opekajte približne 6 – 7 minút, potom placku obráťte.
  9. Po chvíľke placku natrhajte na malé kúsky, posypte ich kryštálovým cukrom so škoricou a kúsky sprudka krátko osmažte na panvici. 
  10. Natrhaný cisársky trhanec presypte na tanier a posypte ho práškovým cukrom. Podávajte s džemom s kúskami ovocia.

Hrozienka namočte do rumu a nechajte ním hrozienka nasiaknuť, kým ich nebudete potrebovať.

Do väčšej misy nasypte preosiatu hladkú múku a pridajte štipku soli. Zamiešajte.

K osolenej múke pridajte štyri vaječné žĺtky a plnotučné mlieko. Metličkou premiešajte na hladkú zmes.

Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh.

Sneh z bielkov teraz môžete po častiach vmiešavať do pripraveného cesta. Opatrne, zľahka premiešavajte. Cesto bude krásne nadýchané! A máte to pripravené!

Na rozohriatej panvici rozpusťte maslo a vylejte naň rovnomerne 1/3 cesta. Cesto posypte hrozienkami.

Vyššiu placku opekajte približne 6 –7 minút na strednom ohni (pre lepšie prepečenie a udržanie vnútornej mäkkosti placky odporúčame priklopiť panvicu pokrievkou), potom placku obráťte.

Po krátkej chvíľke placku natrhajte na malé kúsky, posypte ich kryštálovým cukrom so škoricou a kúsky sprudka osmažte na panvici.

Natrhaný cisársky trhanec presypte z panvice na tanier a posypte ho práškovým cukrom.

Cisársky trhanec podávajte s obľúbeným džemom s kúskami ovocia. V našom prípade podávame s obľúbeným brusnicovým džemom.

Dobrú chuť!

Tipy a rady na záver

Cisársky trhanec môžete na tanieri dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Odporúčame drobné ovocie aj ovocné prelivy. Vždy sa hodí aj riedky puding zmiešaný s rumom.

Chcete pomôcť s výberom, alebo chcete poradiť s niečím iným?
BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu, alebo našu značkovú predajňu?
Ukázať na mape
Kúpte rúru MORA a dostanete od nás na pečenie 6 kg múky Babičkina voľba zadarmo.
Viac o akcii