Cisársky trhanec je dezert pôvodom z rakúskej kuchyne. U nás by sme povedali, že ide o vyššiu nadýchanú palacinku s pridanými hrozienkami. Cisársky trhanec sa podáva natrhaný na malé kúsky posypané práškovým cukrom. Podáva sa ako hlavný chod alebo dezert. V Rakúsku ho väčšinou dostanete na tanier so slivkovým kompótom alebo slivkovou zaváraninou. My vám ho odporúčame ochutnať s českým brusnicovým džemom. Iste vám bude náramne chutiť.
Hrozienka namočte do rumu a nechajte ním hrozienka nasiaknuť, kým ich nebudete potrebovať.
Do väčšej misy nasypte preosiatu hladkú múku a pridajte štipku soli. Zamiešajte.
K osolenej múke pridajte štyri vaječné žĺtky a plnotučné mlieko. Metličkou premiešajte na hladkú zmes.
Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
Sneh z bielkov teraz môžete po častiach vmiešavať do pripraveného cesta. Opatrne, zľahka premiešavajte. Cesto bude krásne nadýchané! A máte to pripravené!
Na rozohriatej panvici rozpusťte maslo a vylejte naň rovnomerne 1/3 cesta. Cesto posypte hrozienkami.
Vyššiu placku opekajte približne 6 –7 minút na strednom ohni (pre lepšie prepečenie a udržanie vnútornej mäkkosti placky odporúčame priklopiť panvicu pokrievkou), potom placku obráťte.
Po krátkej chvíľke placku natrhajte na malé kúsky, posypte ich kryštálovým cukrom so škoricou a kúsky sprudka osmažte na panvici.
Natrhaný cisársky trhanec presypte z panvice na tanier a posypte ho práškovým cukrom.
Cisársky trhanec podávajte s obľúbeným džemom s kúskami ovocia. V našom prípade podávame s obľúbeným brusnicovým džemom.
Dobrú chuť!
Tipy a rady na záver
Cisársky trhanec môžete na tanieri dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Odporúčame drobné ovocie aj ovocné prelivy. Vždy sa hodí aj riedky puding zmiešaný s rumom.