Recept na raňajkové uzlíky

paní Elly
503 hlasů
Tlačiť Tisknout
Recept na raňajkové uzlíky

Ingrediencie

Postup

Pripravte si kvások. Ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné, nie horúce. Vysypte doň lyžičku cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte vidličkou, aby v mlieku neboli hrudky. Nadrobte do mlieka droždie a nechajte na boku, na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny. Kvások je pripravený na použitie.

Do misy robota dajte všetky suroviny vrátane kvásku. Vymiešajte hladké, pevné a nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte múku (keď sa bude cesto lepiť) alebo trochu mlieka (ak bude cesto príliš hutné).

Misu prikryte potravinárskou fóliou a ešte aj utierkou, nech je cesto pekne v teple a neobschne. Nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.

Z vykysnutého cesta odtrhávajte kúsky, také veľké, aké chcete mať veľké žemle. Z cesta vyvaľkajte „hada“ a toho zauzlite. Uzlíky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Keď bude plech plný, prikryte uzlíky utierkou a nechajte pol hodiny až hodinu opäť kysnúť na teplom mieste. Uzlíky tak budú nadýchanejšie.

Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom, soľou, rascou, sezamom. Čímkoľvek, čo máte radi.

Pečte v rúre vyhriatej na 230 °C 10 až 12 minút.

▷ Až 15 vyspelých funkcií pre dokonalý zážitok z pečenia nájdete u multifunkčných rúr MORA

K domácim houskám odporúčame:

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu