Recept na raňajkové uzlíky

Hodnotenie receptu
(30 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia (½ kocky)
  • 2 lyžice masti
  • 2 lyžičky soli
  • štipka cukru
  • 1 vajce na potretie
  • hrubá soľ, rasca, mak, semienka na posypanie

Pripravte si kvások. Ohrejte mlieko tak, aby bolo vlažné, nie horúce. Vysypte doň lyžičku cukru a lyžicu hladkej múky. Premiešajte vidličkou, aby v mlieku neboli hrudky. Nadrobte do mlieka droždie a nechajte na boku, na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny. Kvások je pripravený na použitie.

Do misy robota dajte všetky suroviny vrátane kvásku. Vymiešajte hladké, pevné a nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte múku (keď sa bude cesto lepiť) alebo trochu mlieka (ak bude cesto príliš hutné).

Misu prikryte potravinárskou fóliou a ešte aj utierkou, nech je cesto pekne v teple a neobschne. Nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.

Z vykysnutého cesta odtrhávajte kúsky, také veľké, aké chcete mať veľké žemle. Z cesta vyvaľkajte „hada“ a toho zauzlite. Uzlíky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Keď bude plech plný, prikryte uzlíky utierkou a nechajte pol hodiny až hodinu opäť kysnúť na teplom mieste. Uzlíky tak budú nadýchanejšie.

Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom, soľou, rascou, sezamom. Čímkoľvek, čo máte radi.

Pečte v rúre vyhriatej na 230 °C 10 až 12 minút.

▷ Až 15 vyspelých funkcií pre dokonalý zážitok z pečenia nájdete u multifunkčných rúr MORA

K domácim houskám odporúčame:

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu