Hruškový koláč

Hodnotenie receptu
(11 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g špaldovej múky
  • 60 g trstinového cukru mletého
  • kôra z jedného citróna
  • 45 g prepusteného masla
  • 35 g kokosového oleja
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

Náplň:

  • 250 g mäkkého tvarohu vo vaničke
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vyšľahaný bielok
  • cukor podľa chuti

Hrušková zmes:

  • 4 zrelé hrušky
  • 2 hŕstky vlašských orechov
  • 1 lyžica prepusteného masla
  • 2 – 3 lyžice medu
  • škorica

Múku, cukor, maslo, kokosový olej, žĺtok, štipku soli a citrónovú kôru spracujeme na hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať 2 – 3 lyžice studenej vody. Takto pripravené cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

Kým sa cesto na koláč uleží, pripravíme náplň. Bielok vyšľaháme so štipkou soli do tuha. Tvaroh, kyslú smotanu a vanilkový puding zmiešame v mise, osladíme podľa chuti a na záver vmiešame aj vyšľahaný bielok. 

Hrušky olúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na menšie kocky. Na panvicu dáme lyžicu prepusteného masla, pridáme hrušky, nasekané vlašské orechy a pár minút opekáme. Po chvíli pridáme med a škoricu a ešte chvíľu restujeme.

Cesto po 30 minútach vytiahneme z chladničky a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme na tenký plát, ktorým vyložíme koláčovú formu s rozmerom cca 36 × 14 cm. Na cesto nalejeme tvarohovú náplň a rovnomerne rozprestrieme hrušky.

Ak chcete, môžete vrch koláča posypať posýpkou.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút.