Rolovaný čerešňový koláč

Hodnotenie receptu
(13 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

Cesto

  • 500 g polohrubej múky Babičkina voľba
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • 100 g cukru krupice
  • 1 tobolka vanilky
  • 250 ml vlažného polotučného mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • 150 g rozpustenej Hery

Náplň

  • 200 g mletého maku
  • 350 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml vlažného polotučného mlieka
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 700 g vykôstkovaných čerešní
  • poleva
  • 5 lyžíc citrónovej šťavy
  • 100 g práškového cukru

Preosiatu múku zmiešajte s cukrom a droždím. Pridajte rozpustenú Heru zmiešanú s mliekom a rumom. Nakoniec nožom rozkrojte tobolku vanilky a vyškrabnite semienka z nej do cesta.

Vymiešajte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste. Môžete miešať ručne alebo použiť kuchynský robot.

Vykôstkujte čerešne a pripravte si makovú náplň. Máte čas, kým vykysne cesto.

Maková náplň je veľmi jednoduchá. Mletý mak zmiešajte s cukrom a zalejte vlažným mliekom. Pridajte tvaroh a vymiešajte náplň.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na štvorec s rozmermi asi 50 × 50 cm. Celú plochu potrite makovou náplňou.

Na náplň naukladajte čerešne. Nemusíte ich nijako zarovnávať.

Cesto zaviňte do pevnej rolády. Nakrájajte veľmi ostrým nožom na plátky asi päť centimetrov hrubé (alebo podľa výšky vašej formy na pečenie).

Vyššiu koláčovú formu s priemerom cca 30 cm vymažte Herou a vysypte polohrubou múkou. Rolády z cesta ukladajte do formy jednu vedľa druhej.

Nechajte ešte dvadsať minút kysnúť vo forme.

Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 45 minút.

Na polevu zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu. Po upečení celý koláč polejte citrónovou polevou.

Nechajte trochu vychladnúť a krájajte.

Ďalšie recepty s čerešňami: