Ingrediencie
Postup
Baleným rozvaľkaným cestom si ušetríte množstvo času, a tak tento koláč môžete mať pripravený veľmi rýchlo. Cesto rozbaľte a vytvarujte na papieri na pečenie do okrúhlej koláčovej formy s priemerom 26 cm. Tvar môžete ľahko upraviť nožnicami. Okraje cesta musia byť zdvihnuté vysoko, pre náplň.
Cesto popichajte vidličkou, položte naň kus papiera na pečenie a zasypte veľkou vrstvou fazule. Túto fazuľu už po upečení nevarte, no schovajte ju v škatuľke a používajte ako záťaž na všetky podobné koláče s predpečenými korpusmi. Prečo to robíte? Aby sa cesto pri pečení nenafúklo a zostalo pekne rovné. Pečte v rúre predhriatej na 190 °C 20 minút. Potom fazuľu aj papier na pečenie odoberte a dopečte ešte 10 minút.
Korpus sa predpečie v rúre a vy máte čas pripraviť si jahody a rebarboru. Jahody umyte, osušte a odkrojte zelené listy. Rebarboru dôkladne olúpte, ideálne ostrou škrabkou na zeleninu. Nakrájajte na kúsky a tie dajte do hrnca spolu s 50 ml vody a trstinovým cukrom. Ochuťte tymianovými lístkami. Dajte variť, kým nie je rebarbora úplne rozvarená. Nechajte ju vychladnúť.
Nakoniec pripravte náplň koláča. Mäkké maslo, ricottu a vajcia dajte do misy. Vyšľahajte šľahačom, dochuťte práškovým cukrom a vanilkou a ešte šľahajte. Vznikne vám hladká zmes.
Korpus, ktorý ste predpiekli a nechali vychladnúť, potrite rebarborou. Nalejte naň ricottový krém, vyhlaďte povrch a ozdobte jahodami. Nakoniec posypte plátkami mandlí. Pečte v rúre predhriatej na 190 °C 30 minút.
Koláč pred krájaním nechajte vychladnúť, bude sa tak lepšie krájať. Vlažný koláč chutí skvele s kopčekom vanilkovej zmrzliny a šľahačkou.