Sacherova torta

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Cesto
  • 6 vajec
  • 180 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 150 g čokolády (min. 50 %)
  • 150 g hladkej múky  
 
Poleva
  • marhuľová marmeláda
  • 180 ml vody
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g čokolády (min. 50 %)

POSTUP

Maslo izbovej teploty si dajte do väčšej misy a za pomoci šľahača vyšľahajte do peny. Potom do masla postupne zašľahávajte všetky žĺtky. K zmesi pridajte rozpustenú čokoládu a zašľahajte ju do žĺtkov a masla. Len čo máte zašľahané, začnite postupne pridávať preosiatu múku a zapracujte ju do zmesi.  

Nakoniec si z bielkov a práškového cukru vyšľahajte tuhý sneh, ktorý postupne pridávajte do čokoládovej zmesi a šetrne ju do nej zapracujte.  

Hotové cesto na sacher nalejte do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy s priemerom 22 cm.   Formu s cestom vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečte 50 minút. Po upečení dajte formu s tortou vychladnúť.  

Po tom, ako je torta vychladená, zrezaním zarovnajte vrch torty do roviny a pozdĺžne ju rozrežte na polovicu.   Marhuľovú marmeládu dajte do menšieho hrnca a trošku ju prevarte. Marmeláda bude redšia a bude sa dobre natierať na tortu. Ak je aj tak hustá, pridajte trochu vody, prevarte a prepasírujte.  

Horúcou marmeládou natrite spodné poschodie torty, položte druhú polovicu torty a natrite vrch torty. Nakoniec natrite boky torty.  

Tortu dajte na chvíľu do chladničky, aby na ňom marmeláda stuhla.  

Medzi tým si pripravíte čokoládovú polevu. V menšom hrnci si zmiešajte vodu s krupicovým cukrom a nechajte ho tam rozpustiť. Len čo je všetok cukor rozpustený, priveďte cukrovú vodu do varu a za stáleho miešania prevarte 5 minút. Potom odstavte z platne a nechajte zhruba 5 minút vychladnúť. Cukrová voda by nemala byť horúca a teplota by sa mala pohybovať okolo 50 – 60 °C. Nakoniec do cukrovej vody dajte na drobné kúsky nakrájanú čokoládu. Dôkladne so zmesou miešajte, aby sa všetka čokoláda dokonale rozpustila. Hotová poleva by nemala byť veľmi riedka, inak by z marmelády rýchlo stiekla a nebola by na nej žiadna vrstva.  

Tortu si vyberte z chladničky, dajte si ju na mriežku položenú na plechu. Tortu začnite polievať tak, aby čokoláda bola všade, aj na bokoch torty.  

Keď máte tortu poliatu, dajte ju aspoň na 5 hodín odležať do chladničky.  

Podávajte s vyšľahanou šľahačkou.

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu