Vianočná perníčková torta

Hodnotenie receptu
(6 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g Hery maslová príchuť
  • 4 vajcia
  • 300 g trstinového cukru
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 250 g kyslej smotany
  • 4 lyžice medu

Krém:

  • 250 g masla
  • 1 karamelové Salko
  • 250 g mascarpone
  • perníčky na ozdobenie
  • orechové maslo (mandle s perníkom alebo iné)

Rúru predhrejte na 180 °C. Heru si rozpusťte. Do veľkej misy dajte cukor a vajcia a šľahajte ručným šľahačom tak dlho, kým nevznikne nadýchaná svetlá pena. Vo vedľajšej mise zmiešajte múku, sódu, soľ a korenie. Do krémovej peny opatrne vmiešajte rozpustenú Heru, sypkú časť receptu, med a kyslú smotanu. Dôkladne premiešajte.

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 17 – 18 cm vymažte tukom a vysypte polohrubou múkou. Nalejte do nej polovicu cesta. Pečte vo vyhriatej rúre 45 minút. Keď siahnete na stred upečenej torty, bude pevná, nebude sa vám pod prstami hýbať. Formu umyte a rovnako upečte druhú polovicu cesta. Kto má dve rovnaké formy, má to jednoduchšie a môže piecť naraz. Oba upečené korpusy nechajte vychladnúť.

Pripravte si krém. Ručným šľahačom vyšľahajte spoločne zmäknuté maslo a karamelové salko. Nakoniec opatrne ručne vmiešajte mascarpone. Dajte na 20 minút do chladničky vychladnúť. Po vychladnutí oba korpusy prekrojte, ideálne dvakrát, takže vám vzniknú z každého 3 kusy. Niektoré časti natrite orechovým maslom. Výborné je mandľové s perníkom. Na každú časť natrite krém a tortu skompletizujte. Bude dosť vysoká. Celú tortu po bokoch aj navrchu potrite zvyšným krémom a okolo polepte perníkmi. Ďalšie perníky dajte aj na vrch torty. 

Nechajte vychladiť a podávajte ideálne druhý deň po vyrobení.

Naše ďalšie recepty na torty:

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu