Jahodová torta

Hodnotenie receptu
(19 hlasov)

Ingrediencie

Korpus:

  • 100 g bezlepkovej zmesi (napr. Nutrifree mix per Dolci)
  • 50 g bezlepkovej samokypriacej zmesi (napr. Doves Farm)
  • 80 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • ½ vrecúška vanilkového cukru
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 žĺtok

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v alobale 
  • 200 g kyslej smotany bez škrobu
  • 1 vrecúško jahodového pudingu bez lepku
  • 50 g práškového cukru (alebo iného sladidla)
  • 2 lyžice pyré z jahôd
  • 2 lyžice jahodovej marmelády

Jahodové želé:

  • 10 lyžíc jahodového pyré
  • 400 ml vody
  • 1 vrecúško jahodového pudingu bez lepku
  • 2 lyžice práškového cukru

Na zdobenie:

  • Jahody

POSTUP (forma priemer 28 cm, výška 3 cm):

Na doske alebo v robote spracujeme všetky ingrediencie na korpus. Len čo je cesto spracované, vytvarujeme rukami do okrúhlej formy. Korpus vložíme do rúry na 180 °C a 7 minút zapečieme.

Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. V mise zmiešame všetky ingrediencie (tvaroh, kyslú smotanu, puding, cukor, pyré z jahôd). Mierne zapečený korpus vytiahneme z rúry a rozotrieme naň jahodovú marmeládu, na ktorú
potom rozotrieme pripravený tvarohový krém. Na povrch tvarohového krému nanesieme po lyžičkách opäť marmeládu, bude to vyzerať ako pokvapkané. Vložíme do rúry opäť na 180 °C a dopečieme. Pečieme, kým nebudú okraje korpusu svetloružové a tvaroh upečený.

Tortu necháme vychladnúť a medzitým si nachystáme jahodové želé. V hrnci privedieme do varu vodu rozmiešanú s jahodovým pyré a cukrom. Zmes privedieme do varu a primiešame puding rozmiešaný v malom množstve vody. Ďalej varíme na miernom plameni cca 3 minúty. Odstavíme a ešte chvíľu premiešavame. Len čo je korpus s tvarohovou náplňou vychladený, polejeme ho jahodovým pyré. Potom opäť necháme vychladnúť a ozdobíme jahodami.