Pomaly pečené plece z prasiatka

Hodnotenie receptu
(28 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 1 kg plece z prasiatka s kožou
  • 2 – 3 lyžičky soli
  • čierne korenie
  • 2 lyžičky rasce
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice horčice

k tomu

  • 2 jablká
  • 2 cibule
  • trocha balzamikového octu
  • 1 lyžica cukru
  • štipka soli
  • trocha oleja

POSTUP

Plece z prasiatka umyte, osušte a okoreňte zvoleným korením, cesnakom, horčicou a osoľte. Kto viac solí, použije 3 lyžičky, kto menej, stačia dve. Ideálne je, keď všetko korenie vrátane cesnaku, horčice a soli zmiešate dohromady a dôkladne zo všetkých strán vmasírujete do mäsa. Pokojne nechajte pár hodín odležať v chladničke, aj cez noc.

Večer pred obedom dajte plece do pekáča. Priklopte vekom a podlejte 1 dl vody. Dajte do rúry vyhriatej na 90 °C. Pečte celú noc, 10 hodín. Ráno zvýšte teplotu na 130 °C a pečte ďalšie 3 hodiny. Potom odkryte pokrievku a dopekajte na 160 °C, kým mäso nedostane peknú farbu, trvá to zhruba ďalšiu hodinku. Pritom prelievajte mäso výpekom, pokojne každých desať minút.

Keď už mäso vyzerá, že bude dopečené, pripravte si jablká s cibuľou. Cibuľu nakrájajte na polkolieska, jablká na plátky. Na panvici rozohrejte olej a dajte naň opekať jablká spolu s cibuľou. Pekne dozlatista. Keď sú mäkké a zlatisté, zastreknite ich trochou balzamikového octu (stačí jedna lyžička), osoľte štipkou soli a pridajte lyžičku cukru. Premiešajte a ešte nechajte päť minút, kým cukor zľahka skaramelizuje. Podávate k mäsu.

Ideálnou prílohou sú zemiaky, krúpy alebo čerstvý chlieb.

Ako dezert odporúčame hruškový koláč s tvarohom a posýpkou.