Kváskový chlieb – 1 bochník

Hodnotenie receptu
(36 hlasov)
Recept poslal/a
Anny

Doba přípravy
recept bez hnetenia

Ingrediencie

  • 300 g celozrnnej žitnej múky
  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 50 g slnečnicových semienok (nemusíte)
  • 1 lyžica aktívneho kvásku (môžete nahradiť ⅓ kocky droždia)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 300 – 330 ml teplej vody
  • Na upečenie chleba budete potrebovať nádobu s vekom

Ako urobiť chlebový kvások a 1 bochník domáceho chleba:

Najprv zmiešajte všetky sypké ingrediencie aj semienka a potom pridajte 1/3 kocky droždia (prípadne už hotový aktívny kvások) a vodu. Vmiešajte cesto, nemusíte premiešavať nijako dlho, stačí len, aby nikde v miske nezostala múka. Cesto nechajte pod utierkou kvasiť 12 hodín.

Po 12 hodinách si odoberte lyžicu cesta (poslúži ako kvások na ďalší chlieb) a vložte v uzavretom pohári do chladničky.

Vyberte zvyšok cesta z misky a párkrát ho preložte a vytvarujte si bochník. Nechajte ho na podložke zakrytý ešte hodinu odpočívať. Medzitým si predhrejte rúru aj s nádobou a s vekom. Keď je rúra aj nádoba predhriata, postupujte veľmi rýchlo. Vložte chlieb do nádoby, zakryte vekom a vráťte do rúry. Pečte 15 minút zakryté a 20 – 30 minút odkryté (záleží na tom, akú tmavú budete chcieť kôrku).

Upečený chlieb vyberte z nádoby a nechajte na mriežke úplne vychladnúť. Nekrájajte ho horúci, mohli by ste potrhať striedku z chleba. Vďaka žitnej múke bude chlieb taký hutnejší a bude mať krémovejšiu chuť.

Tip:
Musíte počítať s tým, že cesto kysne 12 hodín. Chlieb sa dá v podstate stihnúť v priebehu jedného dňa (alebo si ho necháte kvasiť cez noc). Stačí zarobiť ráno cesto, kým pôjdete do práce, prípadne o 7. ráno a o 7. večer v ten istý deň chlieb dorobiť. Cez noc vám vychladne a na druhý deň ho máte na raňajky.

K čerstvému ​​domácemu chlebu sa skvele hodí: