Karfiolové placky so štuchanými zemiakmi

Hodnotenie receptu
(19 hlasov)

Ingrediencie

Karfiolové placky

  • 1× veľký karfiol
  • 2× najemno nastrúhaná mrkva
  • 2× vajíčko
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4× biela časť jarnej cibuľky
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 lyžice olivového oleja

Štuchané zemiaky

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • 4× zelená časť jarnej cibuľky
  • čierne korenie
  • plátky masla

POSTUP:

Do väčšieho hrnca si dajte variť v osolenej vode zemiaky v šlupke. Varte ich, kým nebudú mäkké. Len čo sú uvarené, sceďte ich a nechajte trochu vychladnúť. Potom ich olúpte a pridajte k nim nadrobno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky. Zemiaky s cibuľkou roztlačte a v prípade potreby dochuťte soľou.

Medzi tým, ako sa vám varia zemiaky, si umyte a nakrájajte na väčšie kúsky karfiol a dajte ho variť do osolenej vody.
Po tom, ako je karfiol uvarený do mäkka, sceďte ho a roztlačte na jemnú kašu. Ku karfiolovej kaši pridajte najemno nastrúhanú a čo najviac vytlačenú mrkvu, dve vajíčka, prelisovaný cesnak, najemno nakrájanú bielu časť jarnej cibuľky, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie, olivový olej a hladkú špaldovú múku. Všetko dôkladne zamiešajte, aby sa vám vytvorilo cesto na placky. Cesto nesmiete mať príliš husté, ani príliš riedke. V prípade potreby pridajte trochu múky.

Z takto pripraveného cesta môžete smažiť placky. Na elektrickej panvici si nastavte najvyšší stupeň teploty a nechajte panvicu rozohriať. Len čo je panvica dostatočne rozpálená, dajte na ňu zhruba jednu veľkú lyžicu cesta a vytvorte tenkú placku. Na smaženie netreba olej, panvica je nepriľnavá a v ceste trocha oleja je.
Placky smažte z každej strany zhruba 5 minút.

Hotové placky môžete hneď podávať k štuchaným zemiakom. Na servírované zemiaky dajte ešte rozpustiť plátok masla a posypte všetko nasekanou petržlenovou vňaťou, pridajte paradajky a listy šalátu.