Krémová cibuľačka – 6 porcií

Hodnotenie receptu
(26 hlasov)
Recept poslal/a
Anny


Ingrediencie

  • 1 kg cibule
  • olivový olej
  • 1 lyžička tymianu
  • 1,5 l vody
  • 400 g varenej fazule
  • soľ a čierne korenie

Na ozdobu

  • 4 stredné červené cibule
  • 2 lyžice balzamikového octu

Postup

Všetku cibuľu nakrájajte na väčšie kusy a dajte do hrnca osmažiť na olivovom oleji. Nechajte všetku cibuľu zosklovatieť, pridajte lyžičku sušeného tymianu a ešte chvíľku smažte. Dohromady takých 15 minút.

Potom zalejte vriacou vodou (ak máte, použite pokojne zeleninový vývar) a nechajte na miernom stupni aspoň 30 minút variť. Potom polievku osoľte, pridajte varenú fazuľu (vďaka nej bude polievka krásne krémová a sýta) a všetko rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Ešte chvíľku povarte, asi 10 minút, a dochuťte opäť soľou aj čiernym korením.

Červená cibuľka je úžasná na ozdobu a v kombinácii s balzamikovým octom krásne doplní chuť polievky. Postup je jednoduchý – cibuľku nakrájajte na rezančeky a dajte na trochu olivového oleja osmažiť. Len čo začne chytať farbu, pridajte balzamikový ocot a cibuľku v ňom „povarte“, kým sa všetok ocot nevyvarí. Potom servírujte na cibulačce ako na fotografii.