Kulajda

Hodnotenie receptu
(36 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 250 g zemiakov
  • huby podľa chuti a momentálneho stavu špajze či mrazničky
  • 200 g hustej kyslej smotany
  • čerstvý kôpor
  • soľ
  • trochu rasce
  • pár guličiek nového korenia
  • pár guličiek čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • ocot na okyslenie, ak sa vám zdá málo kyslá od smotany
  • vajcia (podľa počtu stravníkov)
  • vývar

Túto polievku si raz obľúbite, a potom sa na ňu tešíte, kedykoľvek ju naplánujete na domáci jedálniček. Je plná skvelých chutí, výborne zladených dohromady.

POSTUP
Zemiaky olúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Huby očistíme a nakrájame na plátky, tie menšie na štvrťky. Zemiaky spolu s hubami dáme variť do vývaru, do ktorého sme pridali aj všetko korenie - rascu, nové korenie, bobkový list i čierne korenie. Varíme do zmäknutia zemiakov.
V miske si rozmiešame smotanu s troškou hladkej múky na zahustenie. Až sú zemiaky uvarené, prilejeme do nich smotanu. Môžeme dochutiť soľou, prípadne octom. Povaríme 15 minút.
Úplne nakoniec pridáme nasekaný kôpor. Ak máme, použijeme radšej čerstvý, ak nemáme, uspokojíme sa s mrazeným či sušeným.
Dôkladne premiešame a už nevaríme.
Na tanieri zdobíme strateným vajcom a čerstvým kôprom.

AKO NA DOKONALÉ STRATENÉ VAJCE?
Dajte variť vodu. Až začne bublať, vložte do nej vrecúško s vajíčkom a varte presne tri minúty. Vajíčko nechajte dve minúty vychladnúť, odstrihnite uzlík a opatrne vybaľte z fólie. Preložte do taniera s kulajdou.

 

MORA odporúča: Efektívne varenie čo do spotreby energie aj rýchlosti ohrevu vám zaistí indukčné varné dosky

 

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu