Boršč

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 200 g slaniny
  • 300 g mrkvy
  • 100 g petržlenu
  • 50 g zeleru
  • 1 veľká cibuľa
  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 600 g cvikly
  • 2 l hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 6 guľôčok nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžička soli
  • 500 g kyslej kapusty
  • 400 g kyslej smotany
  • 400 g balkánskeho syra
  • čerstvý chlieb

POSTUP:

Vo veľkom hrnci si rozpáľte olivový olej a zľahka na ňom orestujte na kocky nakrájanú slaninu. Potom pridajte na väčšie kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a všetko restujte asi 10 minút. K restovanej zelenine pridajte cibuľu a nechajte so zeleninou zľahka speniť.  

K zeleninovému základu potom pridajte na menšie kocky nakrájané hovädzie mäso a nechajte ho sprudka zatiahnuť. Nakoniec pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na väčšie kúsky nakrájanú cviklu. Zalejte vývarom, dochuťte soľou, novým korením, bobkovým listom a priklopené pomaly varte, kým nebude mäso mäkké. Môže to trvať asi 2 hodiny.  Do hotovej polievky nakoniec pridajte pokrájanú a prepláchnutú kyslú kapustu.  

Podávajte s kyslou smotanou, balkánskym syrom a čerstvým chlebom.