Domáci vaječný likér

Hodnotenie receptu
(12 hlasov)

Ingrediencie

  • 70 cl kvalitného alkoholu (bourbon), môže byť aj menej
  • 8 žĺtkov
  • 3 dl smotana na šľahanie
  • 3 dl smotana 12%
  • 4 dl plnotučné mlieko
  • 2 dl kondenzované mlieko
  • 20 g mandľový cukor
  • 20 g škoricový cukor
  • 150 g cukor kryštál
  • 1 dl francúzsky bylinný likér so silne korenistou chuťou
  • na ozdobenie: škorica, nastrúhaný muškátový oriešok, kakao, posekané mandle

Vaječný likér je v mnohých krajinách spojený s Vianocami. Patrí k slovenským Vianociam rovnako ako medovníčky, kapor a darčeky. Môžete ho popíjať, aby vám zľahla sviatočná večera, dať niekomu pod stromček alebo použiť pri pečení. Ale nie je likér ako likér. S našim receptom prekvapíte a ocení ho určite aj každý muž.

POSTUP:

Na miernom plameni zohrejeme dva druhy mlieka a smotanu. Všetko spoločne povaríme, kým nám nezačnú po stranách vznikať bublinky. Zmes sa nesmie prevariť inak by začala hustnúť a mohlo by sa aj zraziť. Všetko necháme zľahka ohrievať a v miske si zmiešame vaječné žĺtky so všetkými druhmi cukrov. Studená a teplá časť sa rozdeľuje z toho dôvody, aby sa žĺtky neprevarili a likér sa nezrazil. Možno pripraviť aj studenú variantu, ale v tú chvíľu vydrží len pár dní. Ak zvolíme cestu tepelnej úpravy, vydrží aj niekoľko mesiacov.

Akonáhle sa nám v zmesi mlieka a smotany vytvoria bublinky nalejeme trošičku do misky s vajcami a cukrom, tak aby sme spojili obe časti dohromady. Ak by sme to naliali naraz, mohlo by sa to celé zraziť. Zľahka spojíme a následne dolejeme zvyšok mlieka so smotanou. Všetko spolu premiešame a nalejeme späť do hrnca, kde to necháme len zahriať, tak, aby sa všetky suroviny spolu prepojili.

Teraz pridáme alkohol, ktorý do vaječného likéru patrí a zároveň nám ho krásne zakonzervuje. Pridáme bylinný likér so silne korenistou chuťou, ktorý prinesie do zmesi tóny korenia, byliniek a zároveň ho odľahčí. 

Môžeme podávať buď čerstvé, alebo uchovať na neskôr. Môžete krásne ozdobiť, drveným, alebo sypaným korením a nasekanými mandľami.


ODPORÚČAME:

Recept je vhodné pripravovať na sklokeramickej varnej platni z toho dôvodu, že sa dá ľahko regulovať teplota. Napríklad model MORA VDST 647 FF ponúkne štyri Hi-Light rýchle varné zóny, ktoré pokrm ohrejú efektívne a v krátkom čase. Skvelou funkciou, ktorá sa vám bude hodiť pri pomalom ohrievaní mlieka je SoftMelt. Toto šetrné rozpúšťanie pri teplote 40 °C určite využijete aj pri rozmrazovaní. 
▷ Nájdite svojho predajcu MORA

Ďalšie recepty na Vianoce

Vianočná perníčková torta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Vianočná perníčková torta

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Maslová vianočka z 9 vrkočov

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Maslová vianočka z 9 vrkočov