Dvojctihodné koláče

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Kvások
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 kocka rozdrobeného droždia
  • 2 lyžice trstinového cukru  
Cesto
  • 700 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 150 g masla  
Tvarohová plnka
  • 500 g tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 20 ml smotany
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice rumu
  • 400 g slivkového lekváru  
Mrvenica
  • 40 g masla
  • 80 g polohrubej múky
  • 40 g krupicového cukru  
Po upečení
  • 150 g rozpusteného masla
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:

Najprv si pripravte kvások do cesta. Do vlažného mlieka dajte trstinový cukor a rozdrobenú kocku droždia. Premiešajte a nechajte asi 15 minút odpočívať, kým vám nevzíde kvások.  

Do misy od robota si dajte hladkú múku, práškový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, maslo a vzídený kvások. Dajte do robota vypracovať cesto. Malo by vám vzniknúť krásne nadýchané a hutné cesto. Keby sa cesto dosť lepilo, môžete pridať ešte trochu múky.  

Hotové cesto poprášte múkou a dajte na 1 hodinu kysnúť pod utierku na teplé miesto.  

Medzitým, ako cesto kysne, si pripravte náplň do koláča a mrvenicu.  

V mise zmiešajte tvaroh, žĺtky, smotanu, práškový a vanilkový cukor, rum a všetko dôkladne premiešajte. Ak máte radšej sladší tvaroh, pridajte si viac cukru.  

Mrvenicu si pripravte zmiešaním rozpusteného masla, polohrubej múky a krupicového cukru. Pomocou prstov všetko dôkladne spojte, aby vám vznikla pekná mrvenica.  

Hneď, ako je cesto vykysnuté, odkrojte z neho jednu väčšiu lyžicu cesta, asi vo veľkosti vajíčka. V rukách cesto spracujte do guľôčky a položte ju na pomúčený lopár. Rozpracujte do placky a do jej stredu dajte lyžicu tvarohu. Zabaľte cesto do mešca a v rukách spracujte do guľôčky tak, aby sa vám cesto nerozlepilo a náplň nevytiekla vonku.  

Takto vytvorený bochník cesta dajte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte asi 40 minút kysnúť.  

Po vykysnutí do bochníka pomocou menšieho hrnčeka alebo pohárika vytlačte jamku. Tlačte opatrne, aby sa cesto nepretrhlo a náplň nevytiekla.  

Do hotovej jamky dajte veľkú lyžicu slivkového lekváru a zasypte koláč mrvenicou.  

Koláče dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečte ich asi 12 minút alebo kým nebudú krásne zlatisté.

Po upečení ich hneď niekoľkokrát potrite rozpusteným maslom, cesto tak bude krásne vláčne.  

Pri servírovaní poprášte práškovým cukrom.

TIP: Ako správne piecť a čo robiť, keď je cesto moc svetlé, príliš suché alebo napríklad nemožno vyklopiť z formy?

Ďalšie recepty ku káve

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu