Plnené papriky s paradajkovou omáčkou

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Na paradajkovú omáčku:
  • 40 g masla
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 500 g paradajok
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 80 g hladkej múky (alebo podľa potreby)
  • 3 bobkové listy
  • 7 guliek nového korenia
  • 3 lyžičky guliek čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • soľ
  • trstinový cukor  
Na plnené papriky:
  • 6 paprík
  • 500 g sójového mäsa
  • 100 g varenej ryže
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica domáceho kečupu
  • 150 g nahrubo nastrúhaného zeleru a mrkvy v pomere 1 : 1
  • soľ
  • korenie podľa chuti (odporúčame majorán a mleté korenie)
Čas prípravy/pečenia:
  • 60 minút
Náročnosť varenia/pečenia:
  • jednoduché
Počet porcií:
  • 5 – 6  

POSTUP:

Dnes sa pozrieme na recept na našu najobľúbenejšiu omáčku. Vôňa letných paradajok a 100 % záruka úspechu. To je klasická paradajková. Poďte si ju spolu s nami pripraviť vo vegetariánskej verzii a z čerstvých paradajok krok za krokom.

  1. Uvarte si domäkka ryžu.
  2. Na panvici speňte nakrájanú cibuľu a cesnak s nastrúhanou mrkvou a nastrúhaným zelerom. Odstavte.
  3. Sójové mäso uvarte, zlejte z neho vodu a rozmixujte ho do podoby mletého mäsa. Dôkladne premiešajte s uvarenou ryžou, domácim kečupom, korením a zeleninovou zmesou z panvice.
  4. Paprikám odkrojte stopku a naplňte ich vegetariánskou zmesou.
  5. Dajte plnené papriky piecť do rúry do vymasteného pekáčika na 20 až 25 minút pri 200 stupňoch Celzia.   
  6. Paradajky vložte do vyššej misy a zalejte ich horúcou vodou. Po 10 minútach z nich ľahko zvlečiete šupku.
  7. V hrnci rozpusťte maslo a speňte na ňom pokrájanú cibuľu.
  8. Pridajte múku a po minútke máte hotovú zápražku.
  9. K zápražke pridajte na kocky nakrájané lúpané paradajky, zeleninový vývar aj všetko korenie.
  10. Priveďte obsah hrnca do varu a nechajte ho 20 minút variť.
  11. Pridajte paradajkový pretlak a všetko spolu rozmixujte na hladkú omáčku. (Nezabudnite vybrať guľky korenia.)
  12. Omáčku chuťovo dolaďte tmavým trstinovým cukrom a prípadne dosoľte.

Najprv si uvarte domäkka ryžu.

Na panvici speňte nakrájanú cibuľu a cesnak s nahrubo nastrúhanou mrkvou a nastrúhaným zelerom. Odstavte.

Sójové mäso uvarte, zlejte z neho vodu a rozmixujte ho tyčovým mixérom do podoby mletého mäsa. Mleté sójové mäso dôkladne premiešajte s uvarenou ryžou, domácim kečupom, korením a zeleninovou zmesou z panvice.

Paprikám odkrojte stopku a naplňte ich pripravenou vegetariánskou zmesou.

Dajte plnené papriky piecť do rúry do vymazaného pekáčika na 20 až 25 minút pri 200 stupňoch Celzia.  

Umyté paradajky vložte do vyššej misy a zalejte ich horúcou vodou. Po 10 minútach z nich ľahko zvlečiete šupku.

V hrnci si rozpusťte maslo a speňte na ňom pokrájanú cibuľu. K cibuľke do hrnca pridajte múku a po minútke budete mať hotovú zápražku.

Zvlečené paradajky nakrájajte na menšie kúsky a pridajte ich do hrnca k zápražke. Teraz pridajte aj zeleninový vývar a všetko korenie.

Priveďte obsah hrnca do varu a nechajte ho 20 minút variť pod pokrievkou.

Do hrnca pridajte paradajkový pretlak a všetko spolu rozmixujte na hladkú omáčku. (Nezabudnite pred týmto krokom vybrať guľky korenia.)

Omáčku chuťovo dolaďte tmavým trstinovým cukrom a prípadne dosoľte.  

Tipy a rady na záver

Paradajkovú omáčku podávajte v letnom období ideálne s ľahkou jazmínovou ryžou, ktorá vám porciu paradajkovej omáčky príjemne prevonia. Pre milovníkov mäsa je náplň z hovädzieho mletého samozrejmosťou.