Pivné rožky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete (na 16 kusov):  

Na cesto:
  • 3,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1,25 hrnčeka svetlého piva
  • ½ lyžice soli
  • 1 kocku droždia
  • 1 žĺtok
  • 50 ml oleja  
Na dokončenie:
  • 1 vajce na potretie
  • rasca na posypanie
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 45 minút
  • Čas pečenia: 15 minút  

POSTUP:

Pivo zohrejte, aby bolo vlažné. Rozdrobte doň droždie a nechajte chvíľku stáť. Medzitým do misy nasypte múku, pridajte soľ, olej a žĺtok. Nakoniec prilejte kvások z piva. Všetko dôkladne prepracujte. Bochník cesta nechajte v mise, poprášte múkou a prikryte utierkou. Nechajte ho na teplom mieste kysnúť asi trištvrte hodiny.  

Hotové cesto rozdeľte na 2 časti. Z každej vyvaľkajte placku s výškou pol cm. Potom nakrájajte na osminky. Každý kúsok zatočte od väčšej časti a vytvarujte rožok. Hotové rožky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte rascou. Rožky pečte 15 minút v rúre predhriatej na 180 °C.    

Tip: Rožky môžete posypať hrubou soľou alebo sezamovými semienkami.

Ďalšie recepty na domace pečivo

Domáce celozrnné rožky

Predjedlá, chuťovky

Domáce celozrnné rožky

Makovky - sladké makové rožky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Makovky - sladké makové rožky