Domáce celozrnné rožky

Hodnotenie receptu
(31 hlasov)

Ingrediencie

  • 500 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 60 g rozpusteného masla
  • 17 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 350 ml vlažnej vody
  • 3 lyžičky soli
  • mak alebo rasca na posypanie

POSTUP: (asi na 12 ks)

  1. Múku nasypte do misy a doprostred urobte jamku. Nalejte do nej časť vody, rozmrvte droždie a pridajte cukor.
  2. Misu prikryte a nechajte 15 minút stáť v teple.
  3. Pridajte zvyšnú vodu, maslo a soľ. Vypracujte pružné cesto a to nechajte pod utierkou kysnúť asi 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na 12 rovnakých kusov a z každého urobte guľku.
  5. Tú roztiahnite do tvaru trojuholníka a potom ho zaviňte do tvaru rožka.
  6. Každý rožok mierne zahnite a ukladajte s dostatočnými rozostupmi na plech.
  7. Rožky nechajte ešte 15 minút kysnúť.
  8. Pred pečením rožky potrite vodou (alebo vajcom) a posypte makom.
  9. Pečte v rúre na 200 °C asi 10 minút alebo dozlatista.

Ďalšie recepty na domáce pečivo

Domáce rožky

Predjedlá, chuťovky

Domáce rožky

Makovky - sladké makové rožky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Makovky - sladké makové rožky