Domáce rožky

Hodnotenie receptu
(30 hlasov)

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 10 g soli
  • 20 g droždia
  • 270 ml vlažného mlieka
  • 70 g jogurtu
  • 10 g cukru krupice
  • mak na posypanie

POSTUP:

Do misy robota si nasypte múku a urobte uprostred nej jamku. Do jamky nalejte polovicu mlieka a pridajte droždie. Zľahka zmiešajte s múkou a nechajte odpočívať 20 minút, kým nevzíde kvások.

Len čo je kvások hotový a krásne napenený, pridajte zvyšok mlieka, maslo, soľ, jogurt a cukor. Zmes dajte vypracovať do robota, kým vám nevznikne krásne pružné cesto. Pokiaľ sa vám cesto vidí riedke, pridajte múku, a pokiaľ husté, tak trochu vody. Po vypracovaní cesta v robote ho na doske ešte niekoľkokrát prepracujte rukou a dajte na 1 hodinu kysnúť.

Nakysnuté cesto si zvážte a rozdeľte na 10 rovnakých dielikov. Z každého dielika vytvarujte guľôčku a dajte ju na ďalších 10 minút kysnúť. Z nakysnutých guľôčok si za pomocí valčeka vytvarujte trojuholník. Začnite ho rolovať od
najširšej strany po špičku, vznikne vám tvar rožka. Takto vytvarovaný rožok ešte niekoľkokrát pováľajte na doske, aby sa cesto nezačalo pri pečení odlepovať.

Rožky si poukladajte na plech s papierom na pečenie a dajte ho znovu kysnúť na 15 minút. Pri kysnutí môžete využiť funkciu „Kysnutia“ na rúre MORA. Nastavíte si tu čas a cesto vám kysne pri teplote 40 °C.

Po vykysnutí na rúre nastavte teplotu 230 °C a zapnite funkciu rýchloohrev. Len čo je rúra predhriata, potrite rožky vodou a posypte trochou maku. Potom dajte piecť na 10 minút.

Upečené rožky nechajte vychladnúť.

Ďalšie recepty z kysnutého cesta

Domáca pizza na plech

Ryža, cestoviny, pizza

Domáca pizza na plech

Makovky - sladké makové rožky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Makovky - sladké makové rožky

(Nielen) veľkonočný mazanec

Múčniky, dezerty, cukrovinky

(Nielen) veľkonočný mazanec

Fašiangové šišky od Solničky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Fašiangové šišky od Solničky