Makovky - sladké makové rožky

Hodnotenie receptu
(18 hlasov)

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g masla
  • 30 g droždia
  • 200 g 12 % smotany na varenie
  • 1 vajce (bielok a žĺtok zvlášť)
  • veľká štipka soli

POSTUP:

Do misky si nalejte smotanu a dajte ju trochu ohriať, nesmie byť horúca. Do teplej smotany si dajte cukor a nechajte ho rozpustiť, nadrobte droždie a nechajte vzísť kvások.

Do misy robota si dajte múku, maslo, žĺtok a nechajte robotom vymiešať mrvenicu.

Len čo je kvások hotový, pridajte ho do suchej zmesi a nechajte v robote vyhniesť cesto. Hneťte cesto aspoň 7 minút. Ručne to zaberie zhruba 15 minút. Potom dajte cesto na 1 hodinu kysnúť.

Po nakysnutí si cesto rozdeľte na 10 rovnakých dielov, dobre vám na to poslúži kuchynská váha. Z rozdeleného cesta vytvorte bochníky a dajte ich znovu kysnúť na 30 minút.

Po nakysnutí z bochníka vyvaľkajte placku, vytvorte z nej trojuholník a zmotajte makovku. Začnite od najširšej strany a rolujte až po špičku. Valček potom zahnite do podkovy.

Vytvorené makovky z cesta dajte na papier na pečenie a nechajte ich kysnúť 45 minút. Po nakysnutí ich potrite bielkom, posypte makom a dajte piecť do rúry predhriatej na 200 °C na 19 minút.

Po upečení nechajte makovky vychladnúť.

Ďalšie recepty z kysnutého cesta

Fašiangové šišky od Solničky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Fašiangové šišky od Solničky

Domáca pizza na plech

Ryža, cestoviny, pizza

Domáca pizza na plech

Rolovaný čerešňový koláč

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Rolovaný čerešňový koláč

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu