Ovocný koláč s tvarohom

Hodnotenie receptu
(27 hlasov)

Ingrediencie

  • 130 g bezlepkovej zelenej zmesi Adveni Donuts a Croissants
  • 180 g mlieka (rastlinné alebo bezlaktózové)
  • 30 g masti (rozpustenej)
  • 20 g cukru (kokosový alebo iné sladidlo)
  • štipka soli
  • 1 žĺtok (v prípade alergie nedávame)
  • 12 g droždia
  • 1 vanilkový cukor

Na cesto:

  • 250 g tvarohu v alobale
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice cukru (alebo iného sladidla)
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • ovocie (maliny, čerešne, višne, marhule, čučoriedky, ríbezle…)

POSTUP:

V hrnčeku si vytvoríme kvások z droždia, časti mlieka a cukru, necháme vzísť. Len čo má čiapočku alebo buble, šumí, pridáme k nemu žĺtok, vanilkový cukor, zvyšok mlieka a cukru, rozpustenú masť, štipku soli s múkou. Vyhnetieme jemné a vláčne cesto, ktoré necháme pod pokrievkou kysnúť. Len čo sa zdvojnásobí (cca 40 – 50 minút), poprekladáme ho a pomúčenými rukami alebo valčekom rozvaľkáme do okrúhlej formy, v ktorej máme papier na pečenie. Na toto množstvo cesta je ideálny priemer okrúhlej formy 30 cm. Ak by sme chceli ovocný koláč urobiť na plech, tak zdvojnásobíme množstvo ingrediencií a tvarohu na cesto.

V mise vyšľaháme tvaroh s cukrami a smotanou na jemný krém, ktorý rozotrieme na povrch cesta. Na tvarohovú vrstvu nanesieme ovocie podľa chuti, môže byť zavarené, čerstvé, zamrazené.

Koláč vložíme do rozpálenej rúry na 180 °C. Pečieme, kým okraje nebudú krásne svetlé hnedasté.

Ďalšie recepty bez lepku

Jahodová torta

Bezlepkové recepty

Jahodová torta

Malinové rezy

Bezlepkové recepty

Malinové rezy

Bábovka bez lepku

Bezlepkové recepty

Bábovka bez lepku