Kôprová omáčka so zemiakmi

Hodnotenie receptu
(3 hlasy)

Ingrediencie

  • 20 g masla
  • 20 g hladkej špaldovej múky
  • 0,5 l vývaru
  • 200 ml vody
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml smotany 33 %
  • 2 lyžičky cukru
  • 30 ml octu
  • 80 g kôpru
  • 1 kg malých skorých zemiakov
  • 4 vajcia

POSTUP:

Najprv si pripravte zápražku. Vo väčšom hrnci si rozpusťte maslo. Len čo začne maslo peniť, zaprášte ho múkou a vytvorte si svetlejšiu zápražku. K hotovej zápražke prilievajte vývar a dôkladne miešajte, aby sa zápražka dobre s vývarom spojila.

Ďalej pridajte vodu s mliekom a nechajte 20 minút variť. Do takto hotového základu pridajte pevnú časť kôpru a varte dohromady. Zvyšky kôpru si nasekajte nadrobno. Bude sa pridávať až nakoniec do omáčky.

Medzi tým, ako sa omáčka varí, si dajte v šupke variť zemiačiky.

Z uvarenej omáčky vyberte pevnú časť kôpru a pridajte zhruba 200 g varených a pučených zemiačikov. Omáčku so zemiakmi rozmixujte dohladka za pomoci tyčového mixéra. Vďaka tomu sa omáčka krásne zahustí. Počítajte s tým, že zemiaky budú v omáčke ešte pracovať a omáčka bude postupne hustnúť.

Len čo máte všetko dokonale rozmixované, pridajte smotanu, cukor, ocot, soľ a nechajte ešte zhruba 5 minút variť. V prípade potreby dochuťte octom, cukrom alebo soľou.

Na záver pridajte nasekaný kôpor.

Podávajte so strateným vajcom a varenými zemiačikmi.

Ďalšie recepty bez mäsa