Išelské tortičky

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Cesto
  • 350 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 2 lyžice kakaa
  • lyžička citrónovej kôry  
 
Krém
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 masla izbovej teploty
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 3 lyžice čerešňovej marmelády
  • 2 lyžice rumu  
 
Poleva
  • 100 g 70 % čokolády
  • vlašské orechy

Do misy si dajte hladkú múku, maslo izbovej teploty, práškový cukor, nasekané vlašské orechy, vajce, kakao a kôru z citróna. Všetko dôkladne premiešajte a vypracujte kompaktné cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte ho na 30 minút odpočinúť do chladničky.  

Len čo je cesto odležané, pomúčte si pracovnú plochu a vyvaľkajte z cesta placku asi 3 mm hrubú.  

Pomocou okrúhlej vykrajovačky si povykrajujte párny počet koliesok. Vykrojené kolieska dajte na plech s papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 °C. Išelské kolieska pečte cca 12 minút.
Len čo sú kolieska upečené, dajte ich dôkladne vychladnúť.  

Počas chladnutia si pripravte krém, ktorým sa budú kolieska natierať. Do nasekaných vlašských orechov si dajte maslo izbovej teploty, práškový cukor, vanilkový cukor, čerešňovú marmeládu a rum. Všetko dôkladne premiešajte a s pripraveným krémom potrite polovicu upečených koliesok a zlepte ich s druhou polovicou.  

Zlepené kolieska namočte z jednej strany do rozpustenej čokolády a na ešte tekutú čokoládu dajte celú polovicu vlašského orecha. Takto ozdobené ich vložte do chladničky stuhnúť.

Hotové koláčiky skladujte v chlade až do Vianoc.

Ďalšie vianočné recepty

Vanilkové rožky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Vanilkové rožky

Vianočná perníčková torta

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Vianočná perníčková torta

Osie hniezda

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Osie hniezda