Kváskový chlieb

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete (na 1 bochník):  
  • 2 hrnčeky pšeničnej chlebovej múky
  • 3 hrnčeky celozrnnej ražnej múky 2
  • ½ hrnčeka vlažnej vody
  • 3 lyžice instantného chlebového kvásku
  • 1 kocku čerstvého droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 3 lyžičky soli
  • 3 lyžičky drvenej rasce
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 1 hodina
  • Čas pečenia: 1 hodina  

POSTUP:

Do vlažnej vody pridajte rozdrobené droždie, cukor a lyžičku múky. Premiešajte a na teplom mieste nechajte vzísť kvások.  

Medzitým nasypte do misy obe múky, pridajte soľ, rascu, instantný kvások a premiešajte. Prilejte kvások z čerstvého droždia a všetko dôkladne prepracujte, kým nevznikne hladký bochník cesta. Nechajte kysnúť v mise asi 15 minút. Cesto potom ešte raz prepracujte, dajte do múkou vysypanej ošatky, poprášte múkou a nechajte kysnúť ďalších 45 minút.  

Vykysnuté cesto potom preložte do chlebovej formy. Potrite ho studenou vodou, vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi hodinu.  

Ďalšie recepty na domáce pečivo

Pivné rožky

Predjedlá, chuťovky

Pivné rožky

Domáce celozrnné rožky

Predjedlá, chuťovky

Domáce celozrnné rožky

Semienkový chlieb

Predjedlá, chuťovky

Semienkový chlieb