Cuketový koláč

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete: (na 1 plech):  
Na cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 70 ml oleja
  • 50 ml smotany
  • 1 malú cuketu
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 4 vajcia  
Na dokončenie:
  • 500 g kyslej smotany
  • 1 tabuľku bielej čokolády
  • Mrazom sušené ovocie na zdobenie
  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas pečenia: 30 minút  

Cuketa cesto krásne zvláčni. Na tento jednoduchý koláč môžete použiť aj citrónovú alebo tmavú čokoládovú polevu. Vyskúšajte aj rôzne varianty múky. Chutí skvele aj so špaldovou alebo pohánkovou, ktoré mu navyše dodajú jemnú orieškovú príchuť.

Do misy vyklepnite vajcia. Pridajte cukor a šľahajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou. Nakoniec pridajte olej a smotanu. Vyšľahajte hladké cesto.  

Plech alebo formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Na vysypanie môžete použiť aj kokos. Nalejte cesto a vložte do rúry predhriatej na 180 °C: Pečte asi 35 minút.  

Medzitým nechajte rozpustiť bielu čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Postupne do nej zašľahajte kyslú smotanu. Krém naneste na vychladený koláč. Ozdobte ovocím podľa chuti.  

Ďalšie recepty z cukety