Brokolicový krém so smotanou

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 30 g masla
  • 1 kg brokolice
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 l vody
  • 300 ml 33 % smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 malé zemiaky
  • 0,5 lyžičky oregana
  • 0,5 lyžičky mletej sušenej bazalky
  • soľ
  • 30 g hladkej múky na prípadné zahustenie polievky
Čas prípravy/varenia: 40 minút
  • 15 minút príprava
  • 25 minút varenie
Náročnost varenia:
  • jednoduché
Počet porcií:
  • 10 porcií

Jemná smotanová polievka z brokolice príjemne chutí aj v horúcom počasí. Brokolicový krém je navyše veľmi výživný a sýty, môžete teda polievku podávať aj ako ľahký obed.

  1. Brokolicu nakrájajte vrátane ružičiek aj hlúbu. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.
  2. V hrnci na masle speňte cibuľky s cesnakom. Pridajte k nim pokrájaný hlúb aj zemiaky a krátko osmažte.
  3. Do hrnca pridajte ružičky brokolice, zalejte vodou, osoľte a pridajte všetko korenie.
  4. Polievku varte 25 minút do zmäknutia brokolice aj zemiakov.
  5. Na záver polievku rozmixujte a zjemnite ju smotanou.
  6. Ak by brokolicový krém nebol dosť hustý, zahustite ho zápražkou z hladkej múky.
  7. Brokolicový krém podávajte s osmaženým hriankovým chlebom.

Pripravte si veľký, 3 l hrniec.

1 kg brokolice očistite a nakrájajte vrátane ružičiek a hlúbu. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.

V hrnci na masle speňte pokrájané cibuľky s cesnakom. K osmaženej cibuľke a cesnaku pridajte pokrájaný hlúb a zemiaky a krátko osmažte.

Do hrnca pridajte ružičky brokolice, zalejte vodou, osoľte a pridajte oregano a sušenú bazalku.

Polievku varte 25 minút do zmäknutie brokolice a zemiakov.

Uvarenú polievku rozmixujte na hladký krém a zjemnite ju 33 % smotanou.

Ak by pre vás brokolicový krém nebol dosť hustý, zahustite ho zápražkou z hladkej múky.

Brokolicový krém podávajte s osmaženým hriankovým chlebom.

Tipy a rady na záver

Skúste z hriankového chleba vykrajovačkami vykrajovať ľubovoľné tvary a tie dozlatista osmažte na panvici na masle. Na polievke sa budú chrumkavé hrianky ľubovoľných tvarov pri podávaní vynímať.