Zelerová polievka

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia: 40 minút  
  • 4 porcie  
 
  • 1 stredne veľkú hlávku zeleru
  • 1 šalotku
  • 1 veľký zemiak
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky rímskej rasce
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžicu masla
  • 150 g ricotty
  • 150 g anglickej slaniny
  • 1 byľku rozmarínu
  • 1 lyžicu čierneho sezamu
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo 1 kocku bujónu)
  • 1 lyžicu masla

Zeler olúpte a nakrájajte na kocky. To isté urobte so zemiakom. Strúčik cesnaku nakrájajte na plátky, šalotku najemno.  

V hrnci nechajte rozpustiť maslo a krátko na ňom opečte šalotku. Pridajte cesnak, rascu a nechajte rozvoňať. Potom vmiešajte zeler, zemiaky, premiešajte, krátko opečte a zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte, pridajte lístky rozmarínu a priveďte polievku do varu.  

Varte ju, kým zeler nebude mäkký. Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Slaninu nakrájajte na kocky, opečte dochrumkava a vmiešajte do polievky. Nakoniec ju podľa chuti ešte osoľte.  

Každú porciu ozdobte lyžicou ricotty a trochou sezamu. Môžete podávať s opečenou hriankou.  

Tip: Zeleninu môžete tiež predpiecť v rúre. Nakrájať, pokvapkať olejom, osoliť a vložiť do rúry. Opiecť dozlatista a potom ju pridať do vývaru a rozmixovať. Bylinky kombinujte podľa chuti. Bude sa hodiť petržlen, pažítka aj tymian.