Závin s bielou špargľou a jahodami

Hodnotenie receptu
(10 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

  • 1 balené rozvaľkané lístkové cesto
  • 200 g čerstvých jahôd
  • 150 g uvarenej bielej špargle
  • strúhanka
  • trstinový cukor
  • 1 vajce na potretie závinu
  • čerstvý tymian
  • plátky lúpaných mandlí

Najprv si uvarte špargľu. Tento postup je univerzálny a takto môžete uvariť špargľu pre všetky ďalšie jedlá:

Spracovávajte špargľu čerstvú, s pevnými hlavičkami a málo drevnatými koncami. Drevnaté konce zo špargle odrežte, hodia sa napríklad na vývar alebo špargľovú krémovú polievku. Špargľu olúpte ostrou škrabkou. Lúpte od hlavičky smerom dolu a pracujte veľmi opatrne, aby sa hlavička neodlomila od výhonku.

Teraz špargľu uvarte. Keď varíte špargľu na dnešný závin, vodu osoľte len naozaj štipkou soli. Do slaných receptov môže byť voda slanšia. Pripravte si vyšší úzky hrniec. Špargľu budete variť nastojato, aby neboli hlavičky ponorené. Tie sa uvaria iba v pare. Sú veľmi krehké a vo vode by sa rozvarili.

Bielu špargľu varte 7 až 9 minút, vo vriacej vode. Čím silnejšia stonka, tým dlhší čas varu.

A môžete sa pustiť do závinu:

Lístkové cesto si rozviňte na papieri na pečenie, v ktorom je zabalené. Posypte trochou strúhanky, ktorú ste najprv nasucho trochu opražili na panvici. Strúhanku dávate preto, aby závin zostal pekne chrumkavý a nezvlhol od špargle a jahôd.

Na strúhanku naukladajte nakrájané jahody a na kúsky nakrájanú uvarenú špargľu. Posypte cukrom a trochou tymianu.

Závin zamotajte a potrite rozšľahaným vajcom. Nakoniec posypte mandľami.

Pečte v rúre predhriatej na 200 °C 25 až 30 minút.

Na tanieri posypte práškovým cukrom. A kto chce mať ten najlepší dezert, tak pridá ešte vanilkovú omáčku alebo šľahačku.

>> Špargľová sezóna: nájdete u nás taky recept na holandskú omáčku so špargľou

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu