Talianske risotto so špargľou a hráškom

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 200 g hrášku
  • 300 g špargle
  • 2 l zeleninového vývaru
  • ½ lyžičky soli
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 50 g masla
  • 3 väčšie šalotky
  • 500 g ryže na risotto
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • vývar
  • 150 g syra parmigiano reggiano
  • 80 g masla

POSTUP:

Špargľu si očistite, zbavte tvrdých koncov a nakrájajte na kúsky. Nakrájanú špargľu dajte do menšieho hrnca s hráškom a všetko zalejte 800 ml zeleninového vývaru. Priklopte pokrievkou, priveďte do varu a varte 5 minút.   Potom hrniec odstavte z platne a zlejte špargľu s hráškom. Vývar si schovajte, budete ho ďalej používať do risotta. Časť varenej špargle a hrášku si odoberte na ozdobu pri servírovaní. Zvyšok osoľte ½ lyžičky soli a pridajte 300 ml zeleninového vývaru. Všetko za pomoci tyčového mixéra rozmixujte dohladka. Rozmixovaný hrášok so špargľou použijete až na koniec prípravy risotta.  

Do väčšieho hrnca si dajte olivový olej a maslo. Rozohrejte a nechajte na ňom speniť nadrobno nakrájanú šalotku. K spenenej šalotke pridajte po častiach ryžu na risotto a dôkladne premiešajte. Len čo ryža nasiakne tuk, pridajte ďalšiu časť ryže. Všetko dôkladne miešajte a nechajte ryžu čo najviac nasiaknuť tuk.  

Len čo ryža pojme skoro všetok tuk, pridajte biele víno a nechajte všetko prevariť, kým sa nevyparí alkohol.  

V momente, keď je všetok alkohol vyvarený, zalejte mierne ryžu zeleninovým vývarom, premiešajte, varte a čakajte, kým ryža nenasiakne všetku tekutinu. Potom znovu pridajte časť vývaru a znovu varte. Takto opakujte, kým nespotrebujete skoro všetok vývar a ryža nebude al dente.  

Keď je ryža al dente, pridajte ešte zhruba 1 veľkú naberačku vývaru. Zmes by mala byť tekutejšia.  

Hrniec odstavte z platne a k ryži pridajte maslo a syr Parmigiano Reggiano. Dôkladne premiešajte, kým sa nerozpustí všetko maslo a syr. Risotto tak dostane krásne krémovú konzistenciu.  

Nakoniec pridajte rozmixovaný hrášok so špargľou a vmiešajte ich do risotta.  

Servírujte teplé a ozdobte vareným hráškom a špargľou.

Bezplatná zákaznícka linka
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu alebo našu značkovú predajňu?

Zobraziť mapu