Vínna klobása
V českých domácnostiach sa na štedrovečernej tabuli okrem kapra a rezňov objavuje často aj vínna klobása, ktorá symbolizuje svojím tvarom žiariace slnko a slnovrat. Ak sa vám však každoročne stáva, že klobása praskne a nevyzerá tak úplne ukážkovo, poďte sa s nami pozrieť na starý trik, ktorý vám zaručí, že vínna klobása vám pri pečení už nikdy nepopraská.
![/data/images/recepty/motives/688/d1/vinna-klobasa-recept.webp](/data/images/recepty/motives/688/d1/vinna-klobasa-recept.503x503.fit.q100.webp)
![Množství](/front/style/img/recepty/mnozstvi.png)
![Příprava](/front/style/img/recepty/priprava.png)
![Vaření](/front/style/img/recepty/vareni.png)
![Náročnost](/front/style/img/recepty/narocnost.png)
Ingrediencie
Postup
Vínnu klobásu môžete piecť aj smažiť na panvici. My sa dnes pozrieme na pečenie v rúre, ktoré je počas Štedrého dňa praktickejšie.
Vínne klobásy si najprv rozdeľte na potrebný počet rovnakých dielov (ideálne štyri). Klobásu rozdelíte tak, že ju v príslušnom mieste niekoľkokrát zatočíte a potom v mieste pretočenia prekrojíte nožom.
Každý diel klobásy zatočte do špirály a zafixujte ju špajľami, aby držala svoj tvar pripomínajúci žiariace slnko.
Do kastróla dajte variť vodu a do tejto vriacej vody opatrne ponorte na pár sekúnd postupne každú zafixovanú klobásu.
Potom každú klobásu zľahka poprášte múkou a dajte piecť do rúry predhriatej na 160 stupňov Celzia. Pečte do zružovenia (približne 35 minút). Využite pečenie zhora aj zdola a klobásu počas pečenia neotáčajte. Vyvarujete sa tak prípadnému potrhaniu. Počas pečenia klobásy raz potrite rozpusteným tukom alebo výpekom.