Veľkonočná plnka

Hodnotenie receptu
(26 hlasov)

Ingrediencie

  • 6 vajec z voľného chovu
  • 1 červená paprika
  • 100 g čerstvého špenátu, mladé žihľavy (alebo iné jarné bylinky)
  • 200 g údeného tempehu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ

POSTUP:

Najprv si starostlivo oddeľte bielky od žĺtkov. V čistej a suchej mise vyšľahajte pomocou ručného šľahača bielky na pevný sneh. Misa nesmie byť mastná, inak sneh nestuhne. Žĺtka zmiešajte s nakrájanou paprikou, tempehom, olejom a listami špenátu, žihľavy alebo pažítkami (či iných mladých jarných bylín). Nakoniec do zmesi pomaly vmiešajte sneh. Ďalej neprešľahávajte ani nemiešajte. Zmes na luxusnú veľkonočnú plnku dochuťte soľou.

Zapekaciu nádobu alebo hlboký pekáč vyložte papierom na pečenie. Môžete tiež vymazať pekáč olejom, prípadne už vymastenú nádobu ešte vysypať bezlepkovou (alebo kukuričnou) strúhankou. Zdravú plnkovú zmes opatrne nalejte do pekáča a dajte ju do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 20 minút do zlatista.

Ďalšie veľkonočné recepty

(Nielen) veľkonočný mazanec

Múčniky, dezerty, cukrovinky

(Nielen) veľkonočný mazanec

Veľkonočný baranček

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Veľkonočný baranček

Spolu nám to šlape medaile Vajíčková nátierka

Predjedlá, chuťovky

Vajíčková nátierka