(Nielen) veľkonočný mazanec

pomlčka
pomlčka
tlačiť tisk zdieľať sociální sítě
(Nielen) veľkonočný mazanec

Ingrediencie

šipka

Postup

šipka

Mlieko nalejte do malého hrnca a na sporáku mierne ohrejte. Mlieko má byť vlažné, nie teplé. Rozmiešajte v ňom práškový cukor a pridajte rozdrobené droždie. Nechajte na teplom mieste zopár minút, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny. Kvások je hotový.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a krupicový cukor. Pridajte kvások – mlieko s droždím – a rozpustenú a vychladnutú Heru. Vyklepnite obe vajcia, vsypte mandle a hrozienka v rume.

Vypracujte nelepivé cesto. To nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť. Bude to trvať hodinu.

Krásne vykysnuté cesto vytvarujte do bochníka. Ten položte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 40 °C. Tu nechajte mazanec dokysnúť pol hodiny. Vyberte z rúry a zvýšte teplotu rúry na 190 °C.

Mazanec potrite opatrne rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí. Vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 °C desať minút. Potom stiahnite teplotu na 150 °C. Mazanec strážte, aby sa nespálil. Bude sa dopekať 45 minút až hodinu. Riaďte sa vlastnou rúrou.

Keď bude krásne zlatistý a v rúre bude minimálne 45 minút, skúste doň pichnúť špajdľou. Ak vyjde čistá, je mazanec upečený. V prípade, že bude obalená cestom, pečte ďalej.

Po vychladnutí môžete mazanec krájať.

Podobné recepty

šipka
Veľkonočná plnka
Predjedlá, chuťovky
Veľkonočná plnka
Srdiečka z celozrnnej ražnej múky
Múčniky, dezerty, cukrovinky
Srdiečka z celozrnnej ražnej múky
Chcete pomôcť s výberom, alebo chcete poradiť s niečím iným?
BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Hľadáte svojho najbližšieho predajcu, alebo našu značkovú predajňu?
Ukázať na mape
Kúpte rúru MORA a dostanete od nás na pečenie 6 kg múky Babičkina voľba zadarmo.
Viac o akcii