(Nielen) veľkonočný mazanec

Hodnotenie receptu
(25 hlasov)

Ingrediencie

  • 350 ml polotučného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 750 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • kôra z 1 citróna
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 125 g rozpustenej a vychladenej Hery
  • hrozienka namočené v rume a mandle
  • 1 vajce na potretie
  • plátky mandlí na posypanie

POSTUP:

Mlieko nalejte do malého hrnca a na sporáku mierne ohrejte. Mlieko má byť vlažné, nie teplé. Rozmiešajte v ňom práškový cukor a pridajte rozdrobené droždie. Nechajte na teplom mieste zopár minút, kým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny. Kvások je hotový.

Vo veľkej mise zmiešajte múku, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a krupicový cukor. Pridajte kvások – mlieko s droždím – a rozpustenú a vychladnutú Heru. Vyklepnite obe vajcia, vsypte mandle a hrozienka v rume.

Vypracujte nelepivé cesto. To nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť. Bude to trvať hodinu.

Krásne vykysnuté cesto vytvarujte do bochníka. Ten položte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, ktorú ste si predhriali na 40 °C. Tu nechajte mazanec dokysnúť pol hodiny. Vyberte z rúry a zvýšte teplotu rúry na 190 °C.

Mazanec potrite opatrne rozšľahaným vajcom a posypte plátkami mandlí. Vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 190 °C desať minút. Potom stiahnite teplotu na 150 °C. Mazanec strážte, aby sa nespálil. Bude sa dopekať 45 minút až hodinu. Riaďte sa vlastnou rúrou.

Keď bude krásne zlatistý a v rúre bude minimálne 45 minút, skúste doň pichnúť špajdľou. Ak vyjde čistá, je mazanec upečený. V prípade, že bude obalená cestom, pečte ďalej.

Po vychladnutí môžete mazanec krájať.

Ďalšie recepty na Veľkú noc

Spolu nám to šlape medaile Veľkonočná plnka

Predjedlá, chuťovky

Veľkonočná plnka

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Srdiečka z celozrnnej ražnej múky

Veľkonočný baranček

Múčniky, dezerty, cukrovinky

Veľkonočný baranček

Spolu nám to šlape medaile Vajíčková nátierka

Predjedlá, chuťovky

Vajíčková nátierka