Špekáčikový guláš

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

  • 50 g masti
  • 2 veľké cibule
  • 6 špekáčikov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 2 l vývaru
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička majoránu
  • 400 g zemiakov
  • ¼ staršieho chleba
  • soľ
  • čierne korenie
  • chlieb na podávanie
  • nasekaný petržlen

POSTUP:

Špekáčiky olúpte a nakrájajte na kolieska alebo na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Zemiaky olúpte a nakrájajte na stredne veľké kocky. V hrnci si rozpustite masť a zľahka na nej orestujte nakrájanú cibuľu. Tesne pred tým, než cibuľa zosklovatí, pridajte špekáčiky. Špekáčiky nechajte s cibuľou opekať, kým nebude cibuľka zlatistá. Ďalej pridajte prelisovaný cesnak a sladkú papriku.

 

Zmes len krátko orestujte a podlejte vývarom. Pridajte rascu, majorán, nakrájané zemiaky a všetko nechajte variť približne 20 minút, kým zemiaky nebudú varené. Akonáhle sú zemiaky uvarené, odoberte si zhruba pohár vody z guláša a pridajte do nej nadrobené vnútro starého chleba (bez kôrky). Odobraný guláš s chlebom rozmixujte tyčovým mixérom a nalejte späť do hrnca. Chlebom sa špekáčikový guláš zahustí. Všetko premiešajte a nechajte ešte krátko povariť. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

Podávajte s čerstvým chlebom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

S chuťou špekáčikového guláša sa môžete vyhrať. Ak máte radi pikantný guláš, môžete použiť pálivú papriku. Zaujímavú chuť tomuto pokrmu dodá paprika údená.