Ríbezľový koláč s chrumkavou krustou

Hodnotenie receptu
(13 hlasov)
Recept poslal/a
paní Elly


Ingrediencie

Cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2/3 hrnčeka krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 150 g masla

Ovocie

  • 3 hrnčeky ríbezlí
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu

Predhrejte si rúru na 190 °C.

Zmiešajte ríbezle s cukrom a kukuričným škrobom. Miešajte opatrne, aby ste ríbezle zbytočne nerozbili. Nechajte stáť bokom a pripravte si cesto.

Najprv premiešajte dôkladne sypké suroviny – múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Pridajte na kúsky nasekané vychladené maslo a vajce. Vypracujte cesto, ktoré nemusí nutne držať príliš pohromade.

Na pečenie použite formu s rozmermi zhruba 25 × 20 cm. Tú vyložte papierom na pečenie. Dve tretiny cesta natlačte na dno formy. Posypte ríbezľami a navrch namrvte zvyšok cesta.

Pečte v predhriatej rúre 45 minút.

Vyberte z rúry, dajte celú formu na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Potom nakrájajte na malé štvorčeky.