Pstruh na masle s hráškovým pyré

Hodnotenie receptu
(9 hlasov)

Ingrediencie

Hráškové pyré

  • 30 g masla
  • 1 veľká cibuľa
  • 350 g hrášku
  • 100 ml 33 % smotany
  • 100 ml vody
  • soľ
  • čierne korenie

Pstruh

  • 2× vypitvaný pstruh
  • 1 citrón
  • 150 g masla (na plátky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 byľky tymianu
  • 2 vetvičky rozmarínu

POSTUP:

Najprv si pripravte hráškové pyré. V kastróliku si rozohrejte maslo a nechajte na ňom zľahka zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Len čo je cibuľa hotová, pridajte hrášok, vodu a nechajte chvíľu podusiť, kým nebude hrášok mäkký. Po tom, ako je hrášok hotový, pridajte smotanu, soľ, čierne korenie a nechajte prikryté zhruba 5 minút povariť. Nakoniec všetko za pomoci tyčového mixéra rozmixujte na hladké pyré.  

Pstruha si umyte a dôkladne osušte. Po bokoch ho niekoľkokrát narežte, osoľte a okoreňte. Do pstruha vložte plátok masla, bylinky a plátok citróna. Na platni si rozpáľte veľkú panvicu s hrubým dnom. Rozpusťte na nej dva plátky masla a orestujte pstruha z každej strany. Restujte zhruba 2 minúty. Nakoniec pstruha dajte do zapekacej misy, položte naň plátky masla a plátky citróna. Pečte v rúre vopred predhriatej na 180 °C zhruba 15 minút.  

Po upečení podávajte s čerstvými bylinkami, plátkami citróna a hráškovým pyré.