Pomarančovo-mrkvová bábovka

Hodnotenie receptu
(7 hlasov)
Recept poslal/a
Mária V.


Ingrediencie

  • 350 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g pomletých ovsených vločiek (prípadne polohrubá múka alebo kokos)
  • 160 g práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 3-4 lyžice oleja
  • 2 vajcia
  • kypriaci prášok do pečiva
  • nastrúhaná pomarančová kôra (1 malý pomaranč alebo polovica z väčšieho)
  • šťava z polovice pomaranča

POSTUP:

Žĺtka spolu s cukrom, medom a vanilkovým cukrom vyšľaháme. Následne pridáme šťavu a kôru z pomaranča, olej a smotanu na šľahanie. Do tejto zmesi pridáme nastrúhanú mrkvu a znova vymixujeme. Pridáme preosiatu múku spolu s vločkami a kypriacim práškom. Všetko dobre vymixujeme a na záver už len ručne metličkou vmiešame vyšľahaný sneh z bielok (do bielok pridáme štipku soli a trošku teplej vody - sneh bude pekne tuhý).

Formu na pečenie si vymastíme a vysypeme múkou (najlepšie hrubou). Pečieme v rúre najskôr 15 min. pri teplote 150 stupňov a potom zvyšných cca 45 minú na 180 stupňoch.

Bábovku môžeme podávať so šľahačkou (tip: do smotany na šľahanie pridáme nastrúhanú kôru z pomaranča).