Poctivý hovädzí vývar s domácimi pečeňovými knedličkami

342 hlasů
Tlačiť Tisknout

Ingrediencie

Postup

Mäso s kosťami a cibuľu dajte na plech a pečte vo vyhriatej rúre na 210 °C 20 minút. Počas pečenia si pripravte všetku zeleninu do vývaru. Všetko si očistite, olúpte a nakrájajte na veľké kúsky.  

Po tom, ako je mäso hotové, dajte ho do veľkého hrnca s nakrájanou zeleninou, cesnakom, guľkami nového korenia a čierneho korenia, bobkovými listami, vetvičkami petržlenovej vňate, soľou a studenou vodou. Vodu dajte tak, aby bolo všetko potopené, a vývar dosoľte až na konci varenia.  

Vývar priveďte do varu a potom znížte teplotu na stredný výkon. Vývar musí len prebublávať a zľahka sa prevracať. 

Vývar varte zhruba 6 – 7 hodín. Počas varenia nemusíte zbierať kal z hladiny. Vďaka pečenému mäsu s kosťami sa do vývaru nedostane tak veľa bielkoviny ako zo surového mäsa. Pri pozvoľnom varení sa časť bielkoviny zrazí a usadí sa na dne. Odstráni sa až zliatím vývaru cez cedidlo.  

Zhruba hodinu pred koncom varenia si pripravte pečeňové knedličky. Hovädziu pečeň si mixérom nasekajte na čo najjemnejšie. K pečeni pridajte vajíčka, soľ, čierne korenie, majorán a strúhanku. Všetko premiešajte a nechajte tak 15 – 20 minút odpočinúť. Ak bude zmes príliš tuhá, pridajte ešte jedno vajce a dôkladne premiešajte. Po odležaní si pomúčte ruky hladkou múkou a z cesta vytvorte menšie guľky.  

Len čo je vývar uvarený, vyberte všetko mäso, zeleninu a korenie. Hovädzí vývar zlejte cez veľmi jemné sito. Urobte to ideálne 2-krát po sebe.  

Čistý vývar priveďte do varu, dajte doň variť knedličky. Len čo budú knedličky hotové, niekoľkonásobne zväčšia svoj objem a vyplávajú na hladinu.  

Do hotového vývaru potom pridajte nakrájanú zeleninu s kúskami mäsa. Nakoniec vývar dochuťte soľou podľa potreby.

BEZPLATNÁ ZÁKAZNÍCKA LINKA
0800 105 505
Každý pracovný deň 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobraziť mapu