Poctivá cesnačka so zemiakmi a slaninou
Cesnačka so zemiakmi je klasika slovenskej kuchyne, ktorá nikdy nesklame. Tento recept na cesnačku vychádza z overenej hospodskej verzie – so silným vývarom, cesnakom, zemiakmi a ďalšími poctivými surovinami. Či už ju pripravujete ako výdatnú polievku na obed, alebo ako liečivý pokrm pri nachladnutí, cesnačka so zemiakmi zahreje telo aj dušu.





Ingrediencie
Postup
Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak ošúpte a nakrájajte na plátky alebo jemne posekajte. Slaninu nakrájajte na malé kocky a nechajte ju vo väčšom hrnci rozpustiť a opražiť dozlatista. Pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Nakoniec krátko orestujte cesnak – len toľko, aby zavonial, ale nezhorkol.
Do základu pridajte nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte, pridajte štipku rasce a zalejte mäsovým vývarom tak, aby boli zemiaky ponorené. Priveďte k varu a varte približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Keď sú zemiaky mäkké, rozklepnite do polievky dve vajcia a jemne ich rozmiešajte tak, aby sa rozptýlili do polievky. Pridajte sušenú majoránku a prípadne dochuťte soľou alebo korením podľa chuti.
Hotovú cesnačku podávajte horúcu, posypanú nastrúhaným parmezánom. Skvele chutí s domácimi krutónmi z klasického rascového chleba.
