Plnená bravčová roláda zo stehna
Bravčová roláda patrí medzi poctivé klasiky českej kuchyne. Tento recept na plnenú bravčovú roládu zo stehna so špenátom a schwarzwaldskou šunkou vás prevedie krok za krokom prípravou šťavnatého mäsa pečeného dozlatista v rúre. Ideálny obed, ktorý poteší celú rodinu.





Ingrediencie
Postup
Sekaný špenát s najemno nastrúhanou cibuľou, štipkou sušeného cesnaku, soli a čierneho korenia povaríme v rajnici. Povarený špenát necháme odkvapkať na plátenku, aby sme ho zbavili prebytočnej vody, ktorú nepotrebujeme.
Bravčové stehno rozrežte na čo najväčší plát obdĺžnikového tvaru. Cez potravinársku fóliu mäso rozklepte. Rozklepané mäso osoľte a okoreňte.

Na bravčový plát poukladajte plátky schwarzwaldskej šunky a na tú rovnomerne navrstvite odkvapkaný vychladený špenát.

Roládu zrolujte a zviažte ju potravinárskym špagátikom.
Zapekaciu misu alebo pekáčik pokvapkajte olivovým olejom a vložte do nej pripravenú roládu. Roládu zakryte alobalom, podlejte roládu troškou vody a dajte piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov C a 30 minút. Roláda sa pri vyšších stupňoch krásne zatiahne.
Po pol hodine znížte teplotu na 180 stupňov C, opäť podlejte roládu troškou vody a pečte ďalších 30 minút. Teraz vaša roláda začína mäknúť.
Po ďalšej polhodine v dopekacej fáze znížte teplotu na 160 stupňov C, odkryte z rolády alobal a pečte ešte posledných 30 minút. Ak treba, roládu ešte podlievajte.

Po upečení len otvorte rúru a roládu ešte na chvíľu zakryte alobalom. Roláda si na mriežke pred podávaním len odpočinie.
Roládu zbavte špagátikov a nakrájajte na plátky. Podávajte so zemiakovou kašou.
