Bravčová panenka s korenenou omáčkou

Hodnotenie receptu
(0 hlasov)

Ingrediencie

Potrebujete (na 4 porcie):  
Na mäso:
  • 700 g bravčovej panenky
  • 100 g plátkov anglickej slaniny
  • soľ, čierne korenie
  • olej na vymazanie pekáčika  
Na prílohu:
  • 800 g zemiakov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžičku sušeného tymianu
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku  
Na korenenú omáčku:
  • 250 ml smotany 33 %
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nakladaného zeleného korenia
  • 50 ml bieleho vína
  • 1 šalotku
  • soľ  
  • Čas prípravy: 1 hodina
  • Čas pečenia: 20 minút  

POSTUP:

Zemiaky nakrájajte na mesiačiky. Dajte ich do misy, pridajte olej, korenie, prelisovaný strúčik cesnaku a dobre premiešajte. Potom ich vysypte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte ich asi 40 minút v rúre predhriatej na 180 °C.  

Panenku osoľte, okoreňte, navrch poukladajte slaninu a dajte ju do olejom vymazaného pekáčika. V polovici času pečenia zemiakov ju pridajte do rúry a pečte spolu ďalších 20 minút.  

Medzitým si pripravte omáčku. Na masle opečte najemno nakrájanú šalotku. Prilejte víno a nechajte ho odpariť. Potom vmiešajte korenie, prilejte smotanu a omáčku krátko povarte. Podľa chuti ju osoľte a stiahnite z ohňa.  

Hotovú panenku nechajte chvíľku stáť. Nakrojte ju až po niekoľkých minútach, aby z nej nevytiekla šťava. Na taniere rozdeľte zemiaky, pridajte plátky panenky a prelejte ich omáčkou.